Vatikanski rizničar

Treći čovjek Vatikana proglašen krivim za pedofiliju

  • 26.02.2019. 07:43

Australijski kardinal i rizničar Vatikana Džordž Pel (77) proglašen je na sudu u Melburnu krivim za seksualno zlostavljanje dvojice dječaka prije više od dvije decenije.

Porota je Pela proglasila krivim 11. decembra prošle godine nakon četveronedjeljnog suđenja, a presuda je objavljena danas, nakon što je sudski nalog kojim se zabranjuje medijsko izvještavanje o Pelovom suđenju ukinuo glavni sudija Piter Kid.

Zlostavljao dječake u zboru

Kardinal Pel, kojeg često nazivaju "Rizničarom Vatikana", zbog njegove funkcije šefa Sekretarijata za ekonomiju, proglašen je krivim za pet seksualnih prestupa počinjenih nad 13-godišnjim dječacima koji su pjevali u zboru katedrale sv. Patrika u prostorijama crkve prije 22 godine. 

Kardinal je negirao sve optužbe te je tvrdio kako je nevin, a njegovi advokati podnijeli su žalbu na presudu, koja bi u slučaju uspjeha mogla dovesti do ponovljenog suđenja.

Treći čovjek Crkve

Pel je postao najviše pozicioniran zvaničnik Vatikana kojemu se sudilo za seksualno zlostavljanje, ali Vatikan još nije prokomentarisao presudu.

Papa Franja u prosincu je tiho uklonio Pela iz svog vijeća savjetnika, a njegovo mjesto će zauzeti neki drugi kardinal iz skupine C-9 koju čine devet kardinala sa svih kontinenata koji Papi pomažu u reformisanju Svete Stolicu.

Kardinal, koji je pušten uz kauciju, na sud će se vratiti početkom marta kada će na posebnom ročištu biti objavljena njegova kazna.

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)