Савјет безбједности

Тренутак када су амбасадори сазнали да је Русија покренула војну операцију у Украјини

  • Извор: Јутарњи.хр
  • 29.01.2024. 16:51

Амбасадори свих већих свјетских сила открили су да су за руску војну операцију у Украјини сазнали за вријеме сједнице Савјета безбједности Уједињених нација која се одржала 23. фебруара 2022. године. Амбасадори су своје виђење тог догађаја изнијели ауторима документарне серије "Путин против Запада: у рату".

“Вијест се проширила Савјетом безбједности као пожар. Готово да сте могли чути како мобители вибрирају. Мој руски колега, Василиј Небензја, погледао је свој мобител и видио вијести. Очито је да му нису рекли да ће Русија покренути операцију”, рекла је Барбара Вудвард, амбасадор Велике Британије при Уједињеним нацијама.

“(Главни секретар Уједињених нација) Антонио Гутереш сједио је одмах поред мене и испитивао ме јесам ли знао. Рекао сам му да је то први пута да чујем за (руску операцију у УКрајини)”, рекао је Василиј Небензја, амбасадор Руске Федерације при УН-у.

Америка пријети одмаздом

Америка пријети одмаздом

“Очекивали смо да ће се то догодити. Нико од нас није предвидио да ће Русија бити толико смјела и напасти за вријеме сједнице Савјета безбједности”, рекла је Линда Томас, амбасадор Сједињених Америчких Држава при УН-у.

“Одржавање мира главно је послање УН-а. Кад стална чланица Савјета безбједности нападне другу земљу, видите како се УН-а урушава”, рекао је Антонио Гутереш, главни секретар Уједињених нација.

“Небензја је био изгубљен. Очито је да је био изгубљен. Присјетио сам се свих изјава, свих његових јадних изјава које је изрекао прије инвазије. И онда се нађете у ситуацији да сте пред њим, а инвазија траје”, рекао је Сергиј Кислица, велепосланик Украјине при УН-у.

Кислица је у једном тренутку од Небензје затражио да му објасни што се догађа.

За санирање посљедица афричке куге свиње одобрено четири милиона КМ

За санирање посљедица афричке куге свиње одобрено четири милиона КМ

“Имате мобител, можете сад назвати (министра вањских послова Руске Федерације Сергеја) Лаврова”, рекао је Кислица.

“Говорио ми је да назовем Лаврова. Ја сам се питао: “Ко је он да ми даје упутства?”. Ја имам своје шефове”, рекао је Небензја.

“Хоћу ли пустити видео вашег предсједника (Владимира Путина)? Велепосланиче, хоћу ли ја то сада направити? Ви то можете потврдити. Немојте ме ометати, молим вас. Хвала”, рекао је Кислица.

“Онда ми немојте постављати питања док говорите. Наставите са својом изјавом”, рекао је Небензја.

Карљ Чарлс изашао из болнице

Карљ Чарлс изашао из болнице

“Ви сте објавили рат. Одговорност овог тијела је да заустави рат”, рекао је Кислица, преноси Јутарњи.

“Чињеница да је Савјет безбједности парализован јер земља која је напала другу земљу има право вета у Савјету безбједности. Та је ситуација апсурдна. То не значи да ћу тражити да се распусти Савјет безбједности”, рекао је Антонио Гутереш.

Пратите нас и путем Вибера