Temperaturni rekordi

Tropske temperature širom svijeta: U Americi 50 stepeni, Evropa na udaru "Harona"

  • Извор: РТС
  • 17.07.2023. 18:39

Izuzetano jak toplotni talas pogodio je Sjedinjene Američke Države i Kinu, gdje su izmjerene temperature više od 50 stepeni Celzijusove skale. Evropa je na udaru "Harona", novog toplotnog talasa zbog kojeg su izbili šumski požari - sa vatrenom stihijom bore se stanovnici dijelova Španije i Grčke.

Ekstremni temperaturni rast bilježi se širom Amerike, posebno na zapadu - prema podacima američke metereološke službe, u Dolini smrti u Kaliforniji zvanično je izmjereno 53 stepena.

Najviša temperatura ipak je zabilježena u centru za posjetioce Doline smrti, Furnas Kriku, gdje je izmjereno 56 stepeni.

Zoran iz Trebinja postao heroj, bacili đubre kroz prozor, pa naučili lekciju

Zoran iz Trebinja postao heroj, bacili đubre kroz prozor, pa naučili lekciju

Najviša temperatura zvanično priznata na planeti od kako se vrše mjerenja, izmjerena je 1913. Godine upravo u Furnas Kriku - iznosila je 56,7 stepeni.

Temperature su, takođe, dostizale 53 stepena u Kalifornijskoj pustinji. Za to vrijeme u Feniksu u Arizoni, sedamnaesti dan zaredom zabilježena je temperatura iznad 43 stepena.

Upozorenje na ekstremne vrućine važi od sjeveroistoka Amerike - preko Kalifornije, do jugozapada i ka krajnjem jugu i Floridi.

Borbe sa vrućinama SAD i Kine

Rekordno visoka temperatura zabilježana je i u Kini, u gradu Sanbao u Sinđanu od 52,2 stepena Celzijusova, javljaju kineski mediji, koji upozoravaju da će rekordna vrućina potrajati još najmanje pet dana.

SAD i Kina u Pekingu ove sedmice održavaju pregovore svojih izaslanika za klimu o borbi protiv globalnog zagrijavanja, prenosi Rojters. 

Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adenom Gebrejesus pozvao je vodeće lidere u svijetu da djeluju zbog klimatske krize, jer će danas biti zabilježni istorijski temperaturni rekordi.

Prethodni temperaturni rekord u Kini od 50,3 stepena Celzijusa izmjeren je 2015. godine u blizini Ajdinga u Sinđanu, u depresiji više od 150 metara ispod nivoa mora. Zemlje širom Azije od aprila su pogođene sa više talasa rekordnih vrućina.

Požari i prekid struje u Evropi

U Evropi je "Kerbera“ smijenio "Haron", novi toplotni talas koji je stigao sa sjevera Afrike.

Očekuje se da će "Haron“, nazvan po mitskom lađaru koji je duše mrtvih prevozio u Had, oboriti temperaturne rekorde i najvišu do sada zabilježenu temperaturu od 48,8 stepeni Celzijusovih.

Najviše je pogođen jug Evrope. Jutarnja temperatura u Rimu 35 stepeni Celzijusovih, a za sutra meteorolozi progonoziraju paklena 43 stepena. U italijanskoj prijestonici došlo je do prekida u snabdijevanju strujom u pojedinim dijelovima grada zbog povećanog korišćenja klima uređaja, prenio je AP.

Ekstremno visoke temperature očekuju se i u ostalim dijelovima Italije, posebno na Sardiniji i Siciliji.             

Ministarstvo zdravlja izdalo je deset preporuka za zaštitu starijih, bolesnih i kućnih ljubimaca od vrućine.

Evakucija u Grčkoj i Španiji

Vatrogasci se bore sa šumskim požarima na Kanarskim ostrvima i u Grčkoj.

U Španiji, požar koji je izbio na kanarskom ostrvu La Palma, ni danas nije stavljen pod kontrolu, ali je usporeno njegovo napredovanje. U požaru je izgorjelo oko 4.600 hektara, uglavnom šumskog zemljišta i oko 20 kuća i zgrada.

Više od 4.000 stanovnika evakuisano je iz svojih domova, ali će im kasno danas biti dozvoljen povratak.

Temperature u pojedinim dijelovima južne Španije tokom ovog toplotnog talasa biće iznad 42 stepana Celzijusovih, prema prognozi meteorologa. Toplotni talas na jugu Evrope izazvao je anticiklon sa sjevera Afrike.

Pokušala da podmiti policajca na pasoškoj kontroli: Nudila sto evra da prođe

Pokušala da podmiti policajca na pasoškoj kontroli: Nudila sto evra da prođe

Veliki požar, koji se širi sa niskim rastinjem, izbio je u regionu Kuvaras na istoku grčkog poluostrva Atika, saopštila je Vatrogasna brigada. Grčke vlasti su naredile evakuaciju više gradova u istočnom dijelu poluostrva Atika, pošto se požar približio kućama.

Evakuacija je naređena u mjestima Lagonisi, Saronida i Anavisos, prenosi Ekatimerini. 

Požar, koji je pojačan jakim vetrom, gasi više od 150 vatrogasaca sa 40 vozila, sedam aviona i četiri helikoptera. Pomažu i vatrogasne snage iz Rumunije.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    'Имате ријеч са Милијаном Кос', емисија главне и одговорне уреднице информативног програма, даће прилику ријечима да стигну до вас.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    'Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда. Прича прати стјуарте, стјуардесе, механичаре и пилота имагинарне авиокомпаније.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.