Nema odobrenje Mađarske i Turske

Turska jasna: Švedska ne može u NATO dok ne ispuni zahtjeve

  • Извор: Агенције
  • 06.07.2023. 13:50

Turska je jasno stavila do znanja, uoči današnjeg sastanka u Briselu, da neće odobriti prijavu Švedske za članstvo u NATO-u ako Stokholm ne preduzme korake za sprovođenje sporazuma sa Ankarom.

"Haber" navodi da će danas biti održan najvažniji sastanak u Briselu, pred samit lidera NATO-a koji je zakazan za sljedeću nedjelju u Litvaniji. Tom prilikom ministri spoljnih poslova i šefovi obavještajnih agencija Turske, Švedske i Finske održaće sastanak na visokom nivou.

Erdogan: Švedska neće dobiti odobrenje za članstvo u NATO sve dok čuva teroriste

Erdogan: Švedska neće dobiti odobrenje za članstvo u NATO sve dok čuva teroriste

Švedska, međutim, još uvijek nije preduzela korake koje Turska očekuje. Iako je 1. juna Švedska usvojila novi zakon o borbi protiv terorizma, Stokholm nije izručio pripadnike militantnih grupa koje Ankara smatra teroristima, što je uslov za odobrenje prijave za članstvo u Alijansi.

Finska i Švedska su se, podsjetimo, u maju 2022. godine, zvanično prijavile za ulazak u NATO, a za prijem u Alijansu potrebno je odobrenje svih država članica i prolazak određenih procedura.

Demonstranti upali u dvorište švedske ambasade u Bagdadu zbog spaljivanja Kurana

Demonstranti upali u dvorište švedske ambasade u Bagdadu zbog spaljivanja Kurana

Na samitu u Madridu koji je održan krajem juna 2022. godine sve zemlje članice NATO-a su se složile sa pristupanjem Švedske i Finske. Tada je počeo proces ratifikacije prijava na nivou nacionalnih parlamenata zemalja članica. Do početka 2023. prijave Švedske i Finske ratifikovalo je 28 od 30 zemalja NATO-a, ali su Mađarska i Turska odlučile da švedsku prijavu razmatraju odvojeno od Finske.

Erdogan kritikovao Švedsku: Vrijeđanje svetih vrijednosti ne predstavlja slobodu govora

Erdogan kritikovao Švedsku: Vrijeđanje svetih vrijednosti ne predstavlja slobodu govora

31. marta završena je ratifikacija finske aplikacije za NATO od strane svih članica Alijanse, a 4. aprila Finska je postala 31. članica NATO-a. Švedska, međutim, još uvijek nije dobila odobrenje Mađarske i Turske.

Odbačen prijedlog o glasanju za prijem Švedske u NATO

Odbačen prijedlog o glasanju za prijem Švedske u NATO

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov upozorio je da dalje širenje Alijanse neće donijeti veću bezbjednost Evropi, s obzirom na agresivnost NATO-a. On je, međutim, napomenuo da pristupanje Finske i mogući ulazak Švedske u NATO ne smatra egzistencijalnom prijetnjom Rusiji. Ministarstvo spoljnih poslova RF saopštilo je da Moskva ostaje otvorena za dijalog sa NATO-om, ali na ravnopravnoj osnovi, dok Zapad mora da odustane od politike militarizacije kontinenta.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?