Дио ширег четворогодишњег плана

Турска повећава војни буџет за 150 одсто

  • Извор: РТ Балкан
  • 19.10.2023. 22:22

Влада Турске ће више него удвостручити свој војни буџет наредне године, рекао је потпредсједник парламента Џевдет Јилмаз.

Приједлог за војни буџет који је представљен као дио ширег четворогодишњег плана за развој повећаће потрошњу на војску са овогодишњих 16 милијарди долара на више од 40 милијарди долара (1,13 билион лира), рекао је Јилмаз.

Ако буде усвојен, буџет ће премашити рекорд постављен 2019. године, када је Турска потрошила више од 20 милијарди долара на војску, наводи Стокхолмски међународни институт за истраживање мира (СИПРИ).

Војна потрошња Турске се од тада преполовила, односно пала испод 2 одсто БДП-а које захтијева НАТО од 2020. године.

Иако је турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган драматично ојачао домаћу намјенску индустрију, земља је и даље 19. највећи свјетски увозник оружја, према подацима СИПРИ-ја.

Пошто је турска економија потресена постојано високом инфлацијом, бивши замјеник министра одбране Мусин Дере признао је у мају да Анкара већ неколико година није у стању да приушти довољно оружја и муниције.

"Ако Бог да, економска ситуација Турске ће бити много боља, а ми ћемо задовољити потребе војске од А до Ш", рекао је тад Дере.

Јилмаз је рекао у парламенту да ће се вриједност извоза турског оружја сљедеће године скоро удвостручити, са 6 на 11 милијарди долара, док ће одбрамбена индустрија земље моћи да обезбиједи 86 одсто потреба турске војске, у односу на 80 одсто прошле године.

Међутим, буџетски дефицит Турске расте и у септембру је забиљежен мањак од 4,6 милијарди долара, након што је у јулу и августу забиљежен мали суфицит.

Влада је повећала порезе на додату вриједност и порезе на бензин у покушају да прикупи додатни новац, иако ова повећања сама по себи неће бити довољна да покрију предложено повећање потрошње за одбрану, наводи лист "Дувар".

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Народ прича

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.