Reagovala i ambasada

Turske vlasti istražuju napad na srpske turiste

  • 01.08.2018. 08:15

U turskom ljetovalištu Kušadasiju došlo je do incidenta kada je jedan gost hotela, u kojem su se nalazili srpski turisti, bacio zapaljivu tečnost na "Lastin" autobus.

Zbog incidenta koji je dogodio u noći između nedelje i ponedeljka reagovala je saopštenjem Turska ambasada u Beogradu.

Iz Ambasade Turske je saopšteno da je riječ o "individualnom/ličnom činu osobe u jako alkoholisanom stanju, kao i da, nakon incidenta, nema povrijeđenih, ni životno ugroženih lica".

"Dobili smo informaciju da je u vrijeme incidenta autobus bio parkiran i prazan. Odmah nakon incidenta, osumnjičeni je uhvaćen i priveden. Turske vlasti istražuju događaj u svim njegovim aspektima a započet je i sudski proces protiv osumnjičenog. Saznalo se da se ne radi o terorističkom napadu i da događaj nema političku pozadinu već da je lični čin", precizira se u saopštenju. 

Ambasada ističe da če "Turska, kao i do sada, nastaviti da dočekuje svoje srpske goste na najbolji način, kao i da osigura njihovu bezbjednost". 

Nakon incidenta iz "Laste" i turističke agencije "Rapsodi travel", koja je iznajmila "Lastin" autobu, rečeno je da nema povrijeđenih i da je napadač uhapšen. Kako je navedeno, napadač je imao ruski pasoš, a autobusu je nanesena vrlo mala šteta, te srpski turisti mogu bezbijedno da se vrate za Srbiju. 

Iz "Laste" i "Rapsodi travela" napominju da nije bilo nikakve tuče između srpskih i turskih turista, kao što su prenijeli pojedini turski mediji. 

Međutim, dodaju iz "Rapsodi travela", incidentu je prethodilo verbalo koškanje između srpskih turista i gosta hotela, koji ima ruski pasoš. 

"Došlo je do verbalnog koškanja, koje zamalo da se pretvori u fizički, na bazenu hotela. To je bilo u večernjim satima jer organizujemo parti putovanja za mlade. Oni su bili na bazenu i zagrijavali se kada je došlo do koškanja", navode iz agencije. 

Poslije toga napadač je otišao do pumpe, gdje je nabavio zapaljivu tečnost, koju je bacio na autobus, u kojem nikog nije bilo. 

Kako su naveli iz "Rapsodi travela", šteta je sanirana, a napadač je uhapšen. 

Prethodno je Miodrag Skendžić iz "Laste" rekao da je riječ o apsolventima FON-a, koji su boravili na studentskoj ekskurziji. 

"Čovjek koji je bio u hotelu zajedno s njima, motao se tu oko njih. Oni su u nedelju oko 23 sata krenuli u grad...On je prišao sa tim Molotovljevim koktelom ili šta je već napravio, nešto ručno, i bacio na njih i autobus. Niko nije povrijeđen", rekao je Skendžić. 

Kako je dodao, napadač se tri dana motao oko studenata, a uhapšen je prije nego što su srpski turisti "stigli do policije da daju izjavu". 

On je dodao da je podnesena prijava zbog štete i zbog ponašanja navedenog muškarca. 

Turski dnevnik "Hurijet" objavio je ranije da su se u Kušadasiju potukli turski i srpski turisti, a da se tuča završila bacanjem Molotovljevog koktela i hapšenjem.
 

Тагови: