Патрик Мориси

Тужилац Западне Вирџиније тражи Бајденову смјену: Да се прогласи неспособним

  • Извор: СРНА
  • 14.02.2024. 21:44

Државни тужилац из државе Западна Вирџинија Патрик Мориси позвао је потпредсједника Америке Камалу Харис да прогласи америчког лидера Џозефа Бајдена физички неспособним за обављање те функције.

У извјештају специјалног савјетника америчког Министарства правосуђа Роберта Хура објављеном прошле седмице осамдесетједногодишњи предсједник Бајден описан је као "старац са слабим памћењем".

Мориси у писму упућеном Харисовој износи приједлог да се она позове на 25. амандман Устава и да преузме функцију у Бијелој кући, пише амерички портал "Хил".

Он је истакао да Хуров извјештај јасно одсликава предсједника који није у стању да обавља свој посао, те да његов когнитивни пад брине Американце посебно у ово вријеме када се нација суочава са кризама у земљи и иностранству.

Републиканци у Представничком дому изгласали смјену Бајденовог министра

Републиканци у Представничком дому изгласали смјену Бајденовог министра

"Потребан нам је предсједник који је ментално способан", истакао је Мориси, напомињући да је само у посљедњих неколико мјесеци Бајден у више наврата мијешао свјетске лидере и политичаре, те да дјелује да му је тешко говорити и о основним питањима.

Двадесет пети амандман Устава усвојен је 1965. године након убиства предсједника Џона Кенедија и прецизира радње које слиједе у случају изненадне смрти или оставке америчког лидера, те омогућава потпредсједнику да преузме дужност у Бијелој кући. Према Четвртом члану овог амандмана, потпредсједнику и кабинету је, такође дозвољено да смијени предсједника уколико сматрају да је физички неспособан за обављање функције, али одбија да је напусти. Ова могућност до сада никад није употребљена.

Карлсон упоредио Путина и Бајдена: Тужан сам, наш предсједник није при здравој памети!

Карлсон упоредио Путина и Бајдена: Тужан сам, наш предсједник није при здравој памети!

Харисова је у ранијем интервјуу за лист "Волстрит журнал" изјавила да је "спремна да служи" и да замијени Бајдена ако буде потребно, додајући да не мора никога да убјеђује да је способна да води државу.

Протеклих неколико дана проблеми са памћењем америчког предсједника постали су посебно примјетни. Три пута је у својим говорима умјесто садашњих шефова држава грешком помињао њихове преминуле претходнике.

Након објављивања Хуровог извјештаја Бајден се ванредно обратио јавности из Бијеле куће, изражавајући огорчење наведеним оцјенама. Шеф Бијеле куће увјеравао је Американце да је "све у реду" са његовим сјећањем, али, на крају свог говора поново је погријешио, побркавши Египат са Мексиком.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина