Okolina

U Amazonu za pola godine unište područje veliko kao pet Njujorka

  • Извор: Индекс
  • 09.07.2022. 08:36

Krčenje šuma u brazilskoj amazonskoj prašumi doseglo je rekordan nivo u prvoj polovini 2022. s uništenim područjem pet puta većem od Njujorka, pokazali su vladini podaci.

Prema nacionalnoj agenciji za istraživanje svemira Inpe, od januara do juna ove godine u Amazonu je očišćeno 3.988 kvadratnih kilometara, što je povećanje od 10,6 odsto u odnosu na iste mjesece prošle godine i ujedno najviši nivo za taj period otkad je agencija sredinom 2015. počela sastavljati seriju podataka.

Samo u junu uništenje šuma (deforestacija) je poraslo za 5,5 odsto, na 1.120 kvadratnih kilometara, što je takođe rekord za taj mjesec.

Amazonija kao najveća prašuma na svijetu sadrži ogromne količine ugljika, koji se oslobađa uništavanjem drveća, zagrijavajući atmosferu i podstičući klimatske promjene.

U prvih šest mjeseci ove godine država Amazonas u srcu prašume prvi je put zabilježila više razaranja od bilo koje druge države.

Ovogodišnje rastuće krčenje šuma podstiču i neuobičajeno veliki požari, za koje se očekuje da će se vjerovatno i pogoršati u nadolazećim mjesecima, rekla je Manoela Mačado iz Centra za istraživanje klime Woodwell Univerziteta u Oksfordu.

Brazil je zabilježio najveći broj požara u Amazonu u ovom junu u 15 godina, iako su ti požari mali dio onoga što se obično vidi kada požari dosegnu vrhunac u avgustu i septembru.

Stručnjaci u Brazilu krive desničarskog predsjednika Žaira Bolsonara za smanjenje zaštite okoline i ohrabrivanje drvosječa, stočara i špekulanata koji krče javnu zemlju radi zarade, prenosi "Index.hr".

Тагови: