Вол стрит журнал

У Америци признају: Пентагону понестаје новца за наоружавање Кијева

  • Извор: Агенције
  • 17.11.2023. 13:05

Америчком министарству одбране понестаје новца за наоружавање Кијева и попуњавање истрошених залиха своје војске, пише амерички лист Вол стрит журнал, позивајући се на званичнике.

- Пентагон сада има око пет милијарди долара средстава у оквиру текућег буџета за наставак испоруке оружја Украјини. Међутим, други фонд, предвиђен за попуњавање залиха америчке војске, смањен је на свега 1,1 милијарду долара, што значи да су средства Пентагона близу тога да буду истрошена - пише лист.

Такође се наводи да се Украјина суочава са озбиљним дефицитом како муниције, тако и војника.

- Војници и муниција су преко потребни. Украјина нема ни једно ни друго - пише лист.

Поред тога, Вол стрит журнал пише да Запад није у стању да се такмичи са Русијом у производњи оружја.

Наиме, како се наводи, западни званичници оцјењују да ниједан систем наоружања који је испоручен Украјини није обезбиједио Кијеву значајну надмоћ на бојном пољу.

Претходно је предсједник САД Џозеф Бајден потписао нацрт закона о финансирању рада федералне Владе - план не укључује додатну помоћ за Израел и Украјину.

Сада ће се то питање разматрати одвојено.

Бајден је у те сврхе затражио 106 милијарди долара, али та иницијатива није добила подршку у Конгресу. Представнички дом, гдје већину чине републиканци, гласао је за издвајање помоћи само Израелу, али је Сенат, који контролишу демократе, блокирао ту иницијативу.

Раније је Русија послала ноту земљама НАТО због испоруке оружја Украјини. Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров рекао је да ће сваки војни терет, који садржи наоружање за Украјину, бити легитимна мета Русије.

Москва је истицала да се земље НАТО "играју с ватром" тиме што испоручују наоружање Кијеву.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков је поручио да пумпање Украјине западним оружјем не доприноси успјеху руско-украјинских преговора и да ће имати негативан ефекат.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: