"Sankcije zaustavljaju čitavu BiH"

U Briselu tema Milorad Dodik i Republika Srpska

  • Извор: АТВ
  • 21.02.2022. 19:00

U Briselu se ponovo povela rasprava o tome koga okriviti za krizu u BiH. Sankcijama već danima prijete one Evropske zemlje koje nisu do kraja čule drugu stranu priče.

Onu, da je izvorni Dejton ono čemu teži Republika Srpska. Sankcije Srpskoj, kaže srpski član BH Predsjendištva, znače samo jedno-zaustavljanje cijele BiH. 

"SNSD smatra da nema nijednog razloga da se razgovara na Vijecu Evrope o pitanjima koje je ono samo isforsiralo i da u tom pogledu apsolutno se neće prihvatiti bilo kakva vrsta sankcionisanja Republike Srpske. I okoliko se to učini oni moraju da znaju da Republika Srpska kroz odlučivanje na novu BiH neće dati saglasnost nizajedan razvojni projekat u Federaciji", kaže Dodik.

Šta priželjkuju već duže ne kriju pojedini čelnici Evropske unije. Vraćanje oduzetih nadležnosti vide kao opasnu nacionalnu retoriku. Zbog toga bi na evropskoj crvenoj listi da upišu ime Milorada Dodika. Ipak, za to je, prizaju, potreban jedinstven stav sviih članica Unije. 

"Nacionalistička i separatistička retorika u BiH je pojačana a to ugrožava stabilnost I integritet zemlje. MInistri treba da donesu odluku kako da zaustave takvu dinamiku u Bosni i Hercegovini. Da se izbjegne raspad zemlje", kaže Žozep Borelj, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednosti.

"Moramo da budemo veoma oprezni da Bosna I Hercegovina I Balkan ne postanu igralište za igrače izvan Evropske Unije I Evrope. Ovdje u EU definitivno reagujemo veoma jako. Vjerujem da su najave I akcije Milorada Dodika I Republike Srpske vrlo opasne. Za mene je centralna stvar to da nam je potreban zajednički odgovor EU na ovo pitanje", kaže Aleksandar Šalenberg, ministar za evropske i međunarodne poslove Austrije.

Da jedinstvenog stave nema, poznato je još od ranije. Iz Mađarske je još prije početka sastanka ministara spoljnih poslova, iz Brisela stigla poruka, da je politika sankcija propala i da samo podstiče neprijateljstvo.Tog stava se drže neke druge zemlje Unije. Republika Srpska, kaže Dodik, želi ustavnu BiH. Ako je ne bude, dodaje, nema ništa protiv ni raspadnute.