Најниже ове зиме

У Финској и Шведској минус 40 степени Целзијусових

  • Извор: СРНА
  • 02.01.2024. 15:08

У Финској и Шведској данас забиљежена је најнижа температура ове зиме, пошто је жива у термометру пала на минус 40 степени Целзијусових.

У селу Никалуокти, насељеном домородачким народом Сами у сјеверној Шведској, јутрос је измјерено минус 41,6 степени, јавила је шведска телевизија СВТ.

"То је најнижа температура коју смо имали до сада ове зиме, а на сјеверу ће и даље бити прилично хладно вријеме", рекао је метеоролог СВТ-а Нилс Холмквист.

Жељезнички оператери у Шведској саопштили су да је захлађење изазвало значајне проблеме за саобраћај на сјеверу. Шведски метеоролошки и хидролошки институт пријавио је температуру од минус 30 степени на неколико локација у сјеверној Шведској, јавља АП.

Трагедија потресла Бањалуку за Нову годину: Убио се млади полицајац

Трагедија потресла Бањалуку за Нову годину: Убио се млади полицајац

Метеоролози су издали упозорење на снијег и вјетар за централну и јужну Шведску, наводећи да би сњежне падавине у комбинацији са вјетром могле да изазову проблеме.

У сусједној Финској, хладни рекорд ове зиме забиљежен је у сјеверозападном граду Иливијеска, гдје је температура рано јутрос пала на минус 37,8.

На неколико локација у региону арктичке Лапоније забиљежена је температура испод минус 30 степени. Главни град Финске, Хелсинки, такође је "у минусу", а ове седмице очекује се да ће се температура кретати између минус 15 и минус 20 степени.

Објављена прогноза до 15. јануара: Хоће ли бити снијега у БиХ

Објављена прогноза до 15. јануара: Хоће ли бити снијега у БиХ

Фински метеоролошки институт упозорио је на веома хладно вријеме ове седмице, а прогнозирана температура ће вјероватно у неким дијеловима државе пасти испод минус 40 степени Целзијусових.

Ноевешка полиција саопштила је да је због хладног времена затворен дио ауто-пута Е18 у јужној Норвешкој.

Данска дирекција за путеве објавила је да је у Данској затворен кључни мост за возила са лаким приколицама због јаког ветра који може да утиче на вожњу.

Пратите нас и путем Вибера

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Аутошоп магазин (Р)

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 12:40 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.