Rijeka Mekong

U Kambodži uginuo posljednji slatkovodni Iravadi delfin, zapleo se u ribarsku mrežu

  • Извор: Кликс
  • 23.02.2022. 15:13

Posljednji slatkovodni Iravadi delfin u rijeci Mekong u Kambodži je uginuo, zvanično je potvrđeno iz ove zemlje.

Delfin je uginuo nakon što se zapleo u ribarsku mrežu u rijeci Mekong na sjeveroistoku Kambodže, potvrdili su zvaničnici. Vodeni sisar je pronađen u utorak na obali rijeke u provinciji Stung Treng blizu granice s Laosom. Informaciju je potvrdilo ministarstvo za zaštitu ribe u Kambodži putem zvanične stranice na Fejsbuku.

Iravadi delfin je poznat i kao delfin iz Mekonga, dugo je na listi ugroženih vrsta. Druge vrste slatkovodnih delfina mogu se naći dalje nizvodno u Kambodži i dvije rijeke, Iravady u Mijamaru i Mahakam na indonezijskom ostrvu Borneo.

Kada je riječ o Iravadi delfinima u Kambodži, njihova populacija je 1997. godine iznosila oko 200, a 2020. godine je pala na 89, gotovo svi koji postoje u grupi nizvodno od Stung Trenga.

"Preostala populacija kritično ugroženih slatkovodnih delfina u kambodžanskom dijelu Mekonga je u stabilnom stanju, ali se suočava s ozbiljnim izazovima. Najnovije uginuće delfina pokazuje koliko je ugrožena ova i druge vrste", izjavio je direktor Vorld Vajldlajf Fonda Lan Mercedo, prenose svjetski mediji.

Rep uginulog delfina je bio zapetljan u ribarsku mrežu nedjelju dana prije uginuća, zbog čega nije mogao pravilno plivati, a uginuo je zbog povrede i nemogućnosti da uhvati uobičajeni plijen za ishranu.

Riječ je o delfinu starom 25 godina, dugom 2,6 metara i teškom 110 kilograma, koji je uginuo vjerovatno tri dana prije nego je pronađen.

Osim što se zapetljaju u ribarske mreže, delfinima prijeti i zagađenje, ali i klimatske promjene te sve plića voda uzrokovana izgradnjom brana. Ove brane smanjuju protok vode te količinu drugih vodenih vrsta kojima se delfini hrane.

(Klix)

Тагови: