Isplativo zanimanje

U Njemačkoj nedostaje nosača sanduka

  • Извор: Аваз
  • 17.12.2021. 15:56

Nosači sanduka umiruća su vrsta u Njemačkoj, a praznine popunjavaju penzioneri i studenti, upozoravaju pogrebnici. Njihov nedostatak još nije doveo do odgode sahrana, rekao je Christian Jaeger, direktor udruženja pogrebnika u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji.

Do skoro je bila praksa da prijatelji ili rođaci preuzmu tu zadaću dok su porodice živjele blizu, dodao je. Sada penzioneri ili studenti koji žele dodatno zaraditi rade kao nosači sanduka, kazao je Jaeger, prenosi Hina.

Stariji nosači imaju, ipak, svojih problema, kaže Michael Wasch iz pogrebnog poduzeća Weber u Dortmundu.

Ljudi su danas puno teži i zajedno s cvijećem i kovčega, šest nosača često mora podići 200 kilograma. U Njemačkoj pogrebna preduzeća ne zapošljavaju svoje nosače jer im se to financijski ne isplati.

Osim toga, broj polaganja urni nakon kremiranja značajno je porastao na oko 70 posto, saopštio je Federalni savez njemačkih pogrebnika. U tim slučajevima urnu obično nosi sveštenik ili član porodice.

Тагови:
  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р)

    ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Бизнис клуб

    '‘Бизнис клуб’ новим концептом приближиће вам економију и пружити вам релевантне актуелности из области економије и привреде, испратити економска кретања и трендове на глобалном нивоу и истражити њихов утицај на раст и развој економије у Српској.