Službe ga prate

U Njemačkoj se pojavio novi ekstremni pokret - Anastasia

  • Извор: Индекс
  • 11.06.2023. 15:29

Njemačka Savezna kancelarija za zaštitu ustavnog poretka pomno prati rad tzv. Anastasia pokreta, javlja Deutsche Welle. Postoji osnovana sumnja da ova grupa ezoterika gaji opasne desno-ekstremne svjetonazore koji nisu u skladu s njemačkim ustavnim poretkom.

Prvo tzv. Građani Rajha, a sad i pokret Anastasia. Savezna kancelarija za zaštitu ustavnog poretka saopštila je da je aktivnosti pokreta Anastasia stavio pod status posmatranja. Ovaj status omogućuje detaljnije praćenje rada određenih grupa za koje se sumnja da rade protiv ustavnog poretka Njemačke, što uključuje i prisluškivanje i infiltriranje doušnika.

Marginalna pojava

To je slučaj s tzv. Građanima Rajha, koji ne priznaju postojanje Savezne Republike Njemačke, a slični status "uživa" i mladež desno-populističke Alternative za Njemačku (AfD), stranke koja je u najnovijim ispitivanjima javnog mnijenja s 19 odsto podrške prestigla vladajuće socijaldemokrate.

Od vandala ništa nije sigurno: Zdrobili bicikl u centru Banjaluke

Od vandala ništa nije sigurno: Zdrobili bicikl u centru Banjaluke

Ali, dok je AfD u međuvremenu postao parlamentarna stranka, pokret Anastasia je za sada marginalna pojava. Radi se o pokretu koji se naziva po glavnom liku iz romana jednog ruskog autora i daje prednost izolovanom životu "u intenzivnom kontaktu s prirodom" u istočnonjemačkoj periferiji.

Život u znaku odanosti prirodi i rasnoj pripadnosti

Nedavno je Kancelarija za zaštitu ustavnog poretka u saveznoj pokrajini Brandenburg saopštila da već prati ovu grupu koja posjeduje nekoliko naseobina širom ove istočnonjemačke pokrajine.


Sljedbenici ovog pokreta vjeruju u povratak prirodi i zastarjelim društvenim strukturama. Oni isto tako vjeruju u autarkiju i život neovisan o ostatku svijeta. Pritom se život u ovim zajednicama temelji na pripadnosti određenom plemenu i, naravno, rasi.

Literatura na kojoj se temelji ovaj pokret sadrži, kako je saopštila Kancelarija za zaštitu ustavnog poretka, mnoge "rasističke, etnocentričke i antisemitske elemente". Prema informacijama vlasti, pokret Anastasia je posebno povezan s istomišljenicima u Austriji i Švajcarskoj.

Brzo se šire

Iako su na marginama desnog spektra i do sada djelovale poznate grupe koje su se redovno okupljale kako bi slavile germanske rituale i u kojima su učestvovali i istaknuti pripadnici desno-ekstremne scene, pokret Anastasia se temelji na čvršćim strukturama, a odlika mu je i brzo širenje "istočnim i sjevernim visoravnima" Njemačke, kako stoji u saopštenju.

Zaplavljena kuća: Snažno nevrijeme u Loparama

Zaplavljena kuća: Snažno nevrijeme u Loparama

Pripadnici ovog pokreta istrajavaju na tomu da svoju djecu odgajaju i školuju u svjetlu te ideologije.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.