Utrostručen broj oboljelih

U posljednje dvije sedmice, sve više zaraženih majmunskim boginjama

  • Извор: Танјуг
  • 01.07.2022. 20:24

Šef Svjetske zdravstvene organizacije za Evropu Hans Kluge upozorio je danas da su se slučajevi majmunskih boginja u regionu utrostručili u posljednje dvije sedmice i pozvao zemlje da učine više kako bi se osiguralo da se ova bolest ne bi ukorijenila na Starom kontinentu.

Kluge je rekao da su potrebni pojačani napori uprkos prethodnoj odluci zdravstvene agencije UN da eskalacija epidemije još ne opravdava proglašenje globalne zdravstvene opasnosti.

– Hitna i koordinirana akcija je imperativ ako želimo da preokrenemo trenutno širenje bolesti – rekao je Kluge.

Do danas je prijavljeno više od 5.000 slučajeva majmunskih boginja u 51 zemlji širom svijeta, saopštio je američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). Kluge je rekao da broj infekcija u Evropi predstavlja oko 90 odsto ukupnog globalnog broja, napominjući da je 31 zemlja u evropskom regionu SZO do sada identifikovala slučajeve ove bolesti.

Kluge je rekao da podaci prijavljeni SZO pokazuju da je 99 odsto slučajeva bilo kod muškaraca – i da je većina njih bila kod muškaraca koji su imali seksualne odnose sa muškarcima. Ali on je rekao da sada postoji “mali broj” slučajeva među kontaktima u domaćinstvu, uključujući djecu. Većina ljudi je prijavila simptome uključujući osip, groznicu, umor, bol u mišićima, povraćanje i osjećaj jeze.

Naučnici upozoravaju da je svako ko je bio u bliskom fizičkom kontaktu sa nekim ko ima majmunske boginje ili sa odjećom ili posteljinom oboljelih u opasnosti od infekcije, bez obzira na njihovu seksualnu orijentaciju. Smatra se da je veća vjerovatnoća da će ranjive populacije, poput djece i trudnica, biti teško bolesni.

Oko 10 odsto pacijenata je hospitalizovano radi liječenja ili izolacije, a jedna osoba je primljena na odjeljenje intenzivne njege. Nema prijavljenih smrtnih slučajeva.

U Velikoj Britaniji, koja ima najveći broj zaraženih izvan Afrike, zvaničnici su primjetili da se bolest širi u “definisanim seksualnim mrežama homoseksualaca, biseksualaca ili muškaraca koji imaju seks sa muškarcima”. Britanske zdravstvene vlasti saopštile su da nema znakova koji bi ukazivali na trajni prenos dalje od tih populacija.

Zvaničnici u Velikoj Britaniji apelovali su na muškarce koji imaju simptome majmunskih boginja kao što su otečene žlijezde ili plikovi da ne idu na paradu ponosa ovog vikenda.

Kluge apelovao je na zemlje da povećaju svoje kapacitete za nadzor i genetsko sekvencioniranje majmunskih boginja kako bi se slučajevi mogli brzo identifikovati i samim tim preduzeti mjere za sprečavanje daljeg prenošenja.

Тагови:
  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)