Dostupnost oružju okidač

U prošloj godini 49.500 samoubistava u SAD, najviše od Drugog svjetskog rata

  • Извор: Агенције
  • 11.08.2023. 07:55

Oko 49.500 ljudi oduzelo je sebi život prošle godine u SAD, što je najveći broj samoubistava u jednoj godini u toj zemlji nakon početka Drugog svjetskog rata, saopšteno je iz američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Stručnjaci upozoravaju da je samoubistvo komplikovan fenomen i da bi nedavna povećanja mogla biti podstaknuta nizom faktora, uključujući veće stope depresije i ograničenu dostupnost usluga mentalnog zdravlja, prenosi AP.

Podaci sugerišu da je broj samoubistava u 2022. skočio za više od 1.000, na 49.449,  što je povećanje od oko 3 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Raste broj stradalih u istorijskim požarima na Havajima

Raste broj stradalih u istorijskim požarima na Havajima

Istraživačica u Američkoj fondaciji za prevenciju samoubistava Džil Harkavi-Fridman navela je da je glavni pokretač samoubistava sve veća dostupnost oružja.

Pokušaji samoubistva koji uključuju oružje završavaju se smrću mnogo češće nego oni izvedeni drugim sredstvima, navodi agencija.

Пратите нас и путем Вибера

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 Наша Српска (Р)

    ''Сваког понедјељка у 18 часова и 20 минута у емисији 'Наша Српска' погледајте актуелне теме из привреде, туризма, здравља, културе и спорта из свих крајева наше земље.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Насљедници (12+) (Р)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)