Teheran

U protestima u Iranu ubijeno 28 djece

  • Извор: Агенције
  • 13.10.2022. 20:48

Najmanje 28 djece ubijeno je u gušenju protesta širom Irana koji su se proširili u toj zemlji nakon što je u pritvoru preminula Mahsa Amini.

Mnoga djeca privedena su u zatvore za odrasle osobe, tvrde organizacije iranskih boraca za ljudska prava iz te zemlje i inostranstva.

Protesti su počeli 16. septembra, kad je 22godišnja Amini umrla u bolnici pošto je pala u komu, nakon što ju je policije u Teheranu privela zbog navodno nepravilnog nošenja hidžaba koji bi, prema strogim islamskim propisima, trebalo potpuno da pokriva kosu.

Iransko društvo za zaštitu prava djece osudilo je nasilje prema djeci koja su učestvovala u protestima na ulici i u školama, prenio je AFP.

"Dvadeset osmoro djece ubijeno je u sukobima, većinom u siromašnoj pokrajini SistanBalučistan", navela je ova organizacija.

Ta organizacija upozorila je da "porodice nisu znale šta se dogodilo s njihovom djecom", a da se "suđenja organizuju bez prisustva advokata i sudija za djecu i bez policije za djecu".

Iranci su i danas nastavili antivladine proteste uprkos sve žešćim akcijama vlasti na gušenju demonstracija.

Snimci sa društvenih mreža prikazuju da je gomila od najmanje 100 ljudi blokirala put u centru Teherana, a u sjeverozapadnom gradu Bukan, snage bezbjednosti pucale su na demonstrante i ranile 11 ljudi, navodi grupa za ljudska prava Hengav.

U protestima je ubijeno najmanje 185 ljudi, među kojima i 19 maloljetnika, stotine su ih povrijeđene, a hiljade uhapšene, prema podacima grupa za zaštitu ljudskih prava, prenosi Reuters.


(Euronews)

Тагови:
  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)