U Arabijskom moru

U ribarskom brodu otkrveni kalašnjikovi i municija

  • Извор: Beta
  • 23.12.2021. 09:41

Američka ratna mornarica saopštila je da je zaplijenila veliku količinu pušaka kalašnjikov i municije krijumčarenu u ribarskom brodu iz Irana.

Pretpostavlja se je brod trebalo da stigne u Jemen.

Kako je saopšteno sinoć, patrolni brodovi američke mornarice pronašli su oružje na ribarskom brodu bez oznaka države, u operaciji koja je počela u ponedjeljak na sjevernom dijelu Arabijskog mora kod Omana i Pakistana.

Mornari su ušli na brod gdje je bilo pet jemenskih članova posade, a pronašli su 1.400 pušaka tipa kalašnjikov i veću količinu municije.

U Jemenu se vodi rat između Huti pobunjenika koje podržava Iran i provladinih snaga koje podržava vojna koalicija predvođena Saudijskom Arabijom.

Zapadne zemlje i UN stručnjaci više puta su optužili Iran da krijumčari oružje Jemen, čime produbljuje građanski rat i omogućava Huti pobunjenicima da napadaju raketama i da šalju dronove u susjednu Saudijsku Arabiju.

Iran demantuje da naoružava Hutije uprkos dokazima koji pokazuju suprotno.

U saopštenju američke Pete flote bazirane u Bahreinu optužuje se Iran za slanje oružja i navodi da je brod plovio rutom koja se "istorijski koristi za nezakonito slanje oružja Huti pobunjenicima u Jemenu".

"Direktno ili indirektno snabdijevanje, prodaja ili prebacivanje oružja Hutijima krši rezolucije Savjeta bezbjednosti UN i američke sankcije", navodi se u saopštenju.

Američki patrolni brodovi su prebacili zaplijenjeno oružje na razarač USS O'Kejn prije nego što su potopili plovilo, a to je učinjeno, kako je navedeno, zbog opšte opasnosti za plovidbu u tom dijelu Arabijskog mora.

Jemenska posada će biti vraćena u svoju zemlju, navedeno je u saopštenju.


(Foto: Pixabay)


  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.