U interesu javne sigurnosti

U Šri Lanki proglašeno vanredno stanje

  • Извор: Агенције
  • 18.07.2022. 08:31

Vršilac dužnosti predsjednika Šri Lanke Ranil Vikermesinge proglasio je vanredno stanje u zemlji, navodi se u vladinoj obavijesti objavljenoj kasno u nedjelju, dok njegova administracija nastoji ugušiti socijalne nemire nastale uslijed ekonomske krize.

“To ima svrhu, u interesu javne sigurnosti, zaštite javnog reda i održavanja snabdjevanja i usluga bitnih za život zajednici”, stoji u obavještenju.

Vikermesinge je u srijedu s mjesta premijera imenovan za vršioca dužnosti predsjednika, dok parlament ne izabere novog šefa države.

Imenovan je nakon što je prošle sedmice iz zemlje pred pobunom naroda, izazvanom najgorom ekonomskom krizom u posljednjih sedam decenija, pobjegao predsjednik Gotajabe Radžapaksa.

Parlament je u petak i službeno prihvatio Radžapaksinu ostavku, a u subotu je započeo proces izbora novog predsjednika.

Vikermesinge, saveznik Rajapakse, jedan je od glavnih kandidata za stalno preuzimanje predsjedničke funkcije, ali protestanti takođe žele da on ode, što otvara mogućnost daljnjih nemira ako bude izabran.

Ulični protesti protiv ekonomske krize na Šri Lanki tinjali su mjesecima, a vrhunac je bio prošlog vikenda kada su stotine hiljada ljudi preuzele vladine zgrade u Kolombu. Optužili su porodicu Radžapaksa i saveznike za nevjerovatnu inflaciju, nestašicu osnovnih dobara i korupciju.


Тагови:
  • 21:45 Серија: Вода у праху (12+)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм