Švedska

U zološkom vrtu ubijene četiri šimpanze, jedna od njih bila slikar

  • Извор: РТС
  • 17.12.2022. 17:36

U zoološkom vrtu Furuviksparken u Jevleu u Švedskoj ubijene su četiri šimpanze koje su u srijedu pobjegle iz svog ograđenog prostora. Među ubijenim šimpanzama je i Santino, koji je bio poznat po svojim slikama. Policija je sačinila zapisnik o uslovima smještaja šimpanzi, a iz uprave zoološkog vrta je rečeno da je vatreno oružje korišćeno iz bezbjednosnih razloga.

Četiri šimpanze koje su u srijedu pobjegle iz ograđenog prostora u zoološkom vrtu Furuviksparken u Jevleu u centralnom dijelu Švedske su ubijene, prenio je švedski javni servis SVT.

Šimpanze su pobjegle iz prostora koji je namijenjen njima i kretale su se po ostatku zoološkog vrta, a osoblje je zbog bezbjednosti moralo da se zaključa. 

Policija je poslala veliki broj patrola i uključila se u potragu za životinjama svojim dronovima. Vrt je od srijede zatvoren za posjetioce, a ni novinarima koji su izvještavali nije bilo dozvoljeno da se približavaju ulazu u zoološki vrt.

Uprava zoološkog vrta pozvala je svoje strijelce koji su juče ubili dvije šimpanze, a jutros je potvrđeno da su ubijene još dvije šimpanze. Među ubijenima je i Santino, koji je širom Švedske bio poznat po svojim slikama.

Preostale tri šimpanze su izašle iz svojih prostorija, ali nisu napuštale ograđeni prostor. Iz zoološkog vrta su jutros potvrdili da su se preostale šimpanze vratile u prostor koji im je namenjen.

Iz uprave zoološkog vrta saopšteno je da su strijelci morali da budu pozvani iz bezbjednosnih razloga. Veterinar Bengt Roken rekao je za SVT da strelice za omamljivanje u situaciji poput ove, ne bi bile efikasne, pošto bi šimpanze mogle lako da ih uklone.

"Šimpanze su inteligentne životinje i ako osjete prijetnju od ljudi koji imaju omamljivače, kriju se. Kada vas jednom uoče, neće skidati pogled sa vas, a ako uspijete da ih pogodite, munjevito će ukloniti strijelu", rekao je Roken.

Policija je saopštila da je sačinila zapisnik i da će istražiti da li je bilo kršenja zakona o zaštiti životinja u pogledu čuvanja šimpanzi i njihovog ograđivanja, a organizacije za zaštitu životinja su kritikovale poteze zoološkog vrta, piše RTS.

Тагови: