Шпанија

Ученик осумњичен за планирање напада на своју школу

  • Извор: Танјуг
  • 23.01.2024. 18:49

Високи суд Шпаније наредио је да 17-годишњи ученик за кога се сумња да је повезан са Исламском државом и планира напад на његову средњу школу, буде задржан у притвору у центру за младе на најмање шест мјесеци.

Ученик, сиријски држављанин, ухапшен је у понед‌јељак у јужном граду Монтељано у близини Севиље и оптужен је за припадност терористичкој организацији и посједовање експлозива, јавља Ројтерс.

Хосе Луис де Кастро, судија задужен за суд од‌јељења за малољетнике, рекао је да "ова кривична д‌јела од огромне тежине" оправдавају истражни затвор.

Постоје "чврсти докази" да је осумњичени прибавио разне супстанце које се користе за експлозивне направе кућне израде, као и приручници за њихову производњу, рекао је судија и додао да се осумњичени заклео на лојалност Исламској држави на друштвеним мрежама.

Судија је истакао да је младић "веома радикализован, опсједнут војним стварима, да има камуфлажну од‌јећу и да је веома хомофобичан и антисемитски настројен".

Док је у нед‌јељу већ био под присмотром полиције, осумњичени је отишао на брисан простор, гд‌је су се чуле детонације, додао је судија, сугеришући да је тестирао експлозив.

Како преноси шпанска државна новинска агенција ЕФЕ, неколико родитеља је одлучило да своју д‌јецу не шаљу у школу у понед‌јељак након инцидента, преноси Тан‌југ.

Осумњичени је послао поруку неким од својих пријатеља преко платформе Воцап рекавши да је "сутра велики дан".

Осумњичени је двије године живио са мајком и 10-годишњом сестром у Монтељану, граду од 7.000 људи. Сво троје имају статус избјеглица, према ријечима градоначелника Монтељана.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: