Španija

Učenik osumnjičen za planiranje napada na svoju školu

  • Izvor: Tanjug
  • 23.01.2024. 18:49

Visoki sud Španije naredio je da 17-godišnji učenik za koga se sumnja da je povezan sa Islamskom državom i planira napad na njegovu srednju školu, bude zadržan u pritvoru u centru za mlade na najmanje šest mjeseci.

Učenik, sirijski državljanin, uhapšen je u poned‌jeljak u južnom gradu Monteljano u blizini Sevilje i optužen je za pripadnost terorističkoj organizaciji i posjedovanje eksploziva, javlja Rojters.

Hose Luis de Kastro, sudija zadužen za sud od‌jeljenja za maloljetnike, rekao je da "ova krivična d‌jela od ogromne težine" opravdavaju istražni zatvor.

Postoje "čvrsti dokazi" da je osumnjičeni pribavio razne supstance koje se koriste za eksplozivne naprave kućne izrade, kao i priručnici za njihovu proizvodnju, rekao je sudija i dodao da se osumnjičeni zakleo na lojalnost Islamskoj državi na društvenim mrežama.

Sudija je istakao da je mladić "veoma radikalizovan, opsjednut vojnim stvarima, da ima kamuflažnu od‌jeću i da je veoma homofobičan i antisemitski nastrojen".

Dok je u ned‌jelju već bio pod prismotrom policije, osumnjičeni je otišao na brisan prostor, gd‌je su se čule detonacije, dodao je sudija, sugerišući da je testirao eksploziv.

Kako prenosi španska državna novinska agencija ЕFЕ, nekoliko roditelja je odlučilo da svoju d‌jecu ne šalju u školu u poned‌jeljak nakon incidenta, prenosi Tan‌jug.

Osumnjičeni je poslao poruku nekim od svojih prijatelja preko platforme Vocap rekavši da je "sutra veliki dan".

Osumnjičeni je dvije godine živio sa majkom i 10-godišnjom sestrom u Monteljanu, gradu od 7.000 ljudi. Svo troje imaju status izbjeglica, prema riječima gradonačelnika Monteljana.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 20:30 Serija: Od jutra do sutra (12+)

    ' ''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 21:00 Serija: Nasljednici (12+)

    ''Danska serija 'Nasljednici', otvara priču o porodici poznate i ekscentrične umjetnice, Veronike, koja nakon smrti svoju djecu stavlja na veliki ispit života. Gro, Frederik i Еmil očekuju pravednu podjelu imanja, no sve što je majka imala, ostavlja vanbračoj ćerci Signe.

  • 22:00 Film

    ''''Film

  • 00:10 Noćni program

    Noćni program