Њемачка

Ухапшен службеник АфД-а: Шпијунирао за Кинезе?

  • 23.04.2024. 12:12

Њемачка полиција ухапсила је запосленог у странци Алтернатива за Њемачку (АфД) у Дрездену због сумње да је шпијунирао за Кину, објавио је њемачки јавни сервис АРД.

Ријеч је о Ђијан Ђију (43), асистенту Максимилијана Краха, носиоца листе АфД-а за изборе за Европски парламент у јуну 2024.

Истражитељи сумњају да је Ђи годинама достављао информације из Њемачке и ЕП кинеској обавјештајној служби, то јест кинеском Министарству државне безбједности. Сумња се и да је посебно мотрио на кинеске дисиденте у Њемачкој.

Како наводи јавни сервис, Ђи је познат њемачким органима још од прије десетак година, када се наводно нудио њемачким службама као доушник, али није дошло до сарадње јер је процијењено да је непоуздан и могући двоструки агент Кине.

Ђи, који живи у Дрездену и Бриселу због посла, има кинеске коријене и већ неколико година њемачко држављанство. У Дрезден се доселио 2002. као студент, а онда се бавио бизнисом. Кратко је био члан Социјалдемократске партије Њемачке.

С политичарем АфД-а Крахом се наводно упознао приликом оснивања једне фирме, пошто је Крах у Дрездену радио као адвокат. За асистента га је узео 2019. када је постао европски посланик.

Осумњичени је ухапшен у понедјељак (22. априла) увече, неколико сати након што Федерално њемачко тужилаштво у Дизелдорфу и Бад Хомбургу ухапсило троје Нијемаца – два мушкарца и жену, због сумње да су радили за кинеску тајну службу најмање од 2022. године. Колико је познато, њихов случај нема везе са Ђијевим случајем, пише РТ Балкан.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: