Njemačka

Uhapšen službenik AfD-a: Špijunirao za Kineze?

  • 23.04.2024. 12:12

Njemačka policija uhapsila je zaposlenog u stranci Alternativa za Njemačku (AfD) u Drezdenu zbog sumnje da je špijunirao za Kinu, objavio je njemački javni servis ARD.

Riječ je o Đijan Điju (43), asistentu Maksimilijana Kraha, nosioca liste AfD-a za izbore za Еvropski parlament u junu 2024.

Istražitelji sumnjaju da je Đi godinama dostavljao informacije iz Njemačke i ЕP kineskoj obavještajnoj službi, to jest kineskom Ministarstvu državne bezbjednosti. Sumnja se i da je posebno motrio na kineske disidente u Njemačkoj.

Kako navodi javni servis, Đi je poznat njemačkim organima još od prije desetak godina, kada se navodno nudio njemačkim službama kao doušnik, ali nije došlo do saradnje jer je procijenjeno da je nepouzdan i mogući dvostruki agent Kine.

Đi, koji živi u Drezdenu i Briselu zbog posla, ima kineske korijene i već nekoliko godina njemačko državljanstvo. U Drezden se doselio 2002. kao student, a onda se bavio biznisom. Kratko je bio član Socijaldemokratske partije Njemačke.

S političarem AfD-a Krahom se navodno upoznao prilikom osnivanja jedne firme, pošto je Krah u Drezdenu radio kao advokat. Za asistenta ga je uzeo 2019. kada je postao evropski poslanik.

Osumnjičeni je uhapšen u ponedjeljak (22. aprila) uveče, nekoliko sati nakon što Federalno njemačko tužilaštvo u Dizeldorfu i Bad Homburgu uhapsilo troje Nijemaca – dva muškarca i ženu, zbog sumnje da su radili za kinesku tajnu službu najmanje od 2022. godine. Koliko je poznato, njihov slučaj nema veze sa Đijevim slučajem, piše RT Balkan.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Еmisija: Narod priča

    Autorska putopisno-reportažna emisija novinarke Biljane Stokić, otkriće vam šta srce naroda priča o Srpskoj, o tradiciji i istoriji naših gradova i sela.

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.