Kijev

Ukrajina će tražiti od Turske da zatvori prolaze u Crnom moru

  • Извор: СРНА
  • 23.02.2022. 16:40

Ukrajina vidi prisustvo ruskih vojnih brodova u Crnom moru blizu svojih granica kao prijetnju i tražiće od Turske da razmotri zatvarnje dva plovna puta za ruske brodove ako Moskva pokrene napad, rekao je danas ukrajinski ambasador u Turskoj Vasil Bodnar.

Rusko priznavanje dva regiona u istočnoj Ukrajini ove sedmice izazvalo je snažne reakcije i sankcije zapadnih sila. Turska, koja graniči i sa Rusijom i sa Ukrajinom u Crnom moru, protivi se sankcijama, ali je ocijenila ruski potez kao neprihvatljiv.

Ranije ovog mjeseca šest ruskih vojnih brodova i podmornica prošle su Dardanele i Bosfor do Crnog mora, što je Moskva nazvala pomorskim vježbama blizu ukrajinskih voda.

Na pitanje o prisustvu ruskih ratnih brodova nedaleko od ukrajinskih granica Bodnar je rekao Rojtersu da ta plovila predstavljaju "veliku opasnost" za Kijev, dodajući da je prekomjerna koncentracija ruske mornarice u Crnom moru.

"Vjerujemo da ćemo u slučaju široke vojne invazije ili početka vojnih aktivnosti protiv Ukrajine – kada rat ne postane samo de fakto već i de jure – zatražiti od turske Vlade da razmotri mogućnost zatvaranja prolaza u Crnom moru", rekao je on.

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм