Zona sukoba

Ukrajina izvela vojne vežbe američkim protivtenkovskim oružjem usred tenzija sa Rusijom

  • Извор: Танјуг
  • 22.12.2021. 17:21

Ukrajinske vojne snage izvele su vojne vježbe sa protivtenkovskim raketnim sistemima američke proizvodnje Džavlin, u zoni sukoba sa separatistima u istočnoj Ukrajini, dok tenzije sa Rusijom rastu, prenijeli su danas lokalni mediji.

Ukrajina, koja nastoji da se pridruži NATO, od 2018. godine dobija niz isporuka američke municije i raketnih projektila za sisteme Džavlin što je izazvalo kritike Moskve, prenosi Rojters.

Kijev optužuje Moskvu da je rasporedila desetine hiljada vojnika za moguću ofanzivu, izazivajući bojazan da bi tinjajući sukobi u regionu Donbas, na istoku Ukrajine, mogao da preraste u otvoreni rat između dve susjedne zemlje.

Rusija poriče da je planirala bilo kakav napad, ali optužuje Ukrajinu i Sjedinjene Američke Države za ponašanje koje prouzrokuje destabilizaciju i traži bezbednosne garancije da se NATO neće širiti na istok.

Rusija je takođe održala vojne vežbe, prenijela je danas novinska agencija Interfaks.

Borbeni avioni ruskog ratnog vazduhoplovstva SU-30 i bombarderi SU-24 u sastavu Crnomorske flote izveli su vežbe dopune goriva u vazduhu iznad Krima, poluostrva u Crnom moru koje je Rusija anektirala od Ukrajine 2014. godine.