Aleksej Reznjikov

Ukrajina priznala: Ne možemo da savladamo ruske sisteme PVO odbrane!

  • Извор: РТ Балкан
  • 05.07.2023. 11:07

Ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznjikov priznao je u intervjuu za "Fajnenšel tajms" da ruski sistemi za elektronsko ratovanje mogu da spriječe rad GPS navođene municije i višestrukog raketnog sistema HIMARS.

Prema njegovim riječima, municija za artiljeriju vođena GPS-om, kao i višestruki raketni sistem (MLRS) kao što je HIMARS, bili su "veoma precizni", ali moćni ruski elektronski sistemi su našli načina da ih suzbiju.

Poligon za testiranje NATO oružja

Ukrajina je postala poligon za testiranje NATO oružja, piše FT, navodeći da je ta istočnoevropska zemlja dala Zapadu idealan uvid u performanse vojne opreme koju koriste protiv Rusije.

Šta je ovo Kijev bacio na Ruse?! Razaranje neviđenih razmjera u Makijevki!

Šta je ovo Kijev bacio na Ruse?! Razaranje neviđenih razmjera u Makijevki!

"Zapadni saveznici Kijeva stvarno mogu da vide da li njihovo oružje funkcioniše, koliko je efikasno i da li treba da se unaprijedi. Za vojnu industriju svijeta, ne možete izmisliti bolji poligon za testiranje", naveo je ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznjikov.

SAD su tako Kijevu isporučile "patriot", jedan od najnaprednijih PVO naoružanja, a isto tako, Ukrajina je dobila i američko norveški protivvazdušni sistem "nasams" i novorazvijeni njemački "iris-T".

Ovo je, dakle, prvi put da su svi različiti sistemi NATO nivoa zajedno stavljeni na probu.

Ni Putin ne može da vjeruje! Rusi usred rata i sankcija učinili nemoguće!

Ni Putin ne može da vjeruje! Rusi usred rata i sankcija učinili nemoguće!

"Zapadni artiljerijski sistem je poput mercedesa u poređenju sa ruskim automobilom iz sovjetske ere, ali naoružanje NATO klase je takođe pokazalo svoje nedostatke. Postalo je očigledno da ovi sistemi nisu namijenjeni za tako intenzivan rat. Svima je potreban odmor poslije dva ili tri minuta paljbe maksimalnom brzinom, što, ipak nije slučaj sa sovjetskim puškama", u kojem ruska artiljerijska mašina puca bez prestanka i neselektivno, kaže konsultant za industriju naoružanja Petro Pjatakov.

On za "Fajnenšel tajms" kaže da postoji aktivan interes zapadnih proizvođača artiljerije da dobiju povratne informacije od ukrajinskih vojnika kako bi uklonili nedostatke svog arsenala.

"Nema sumnje u pobjedu Rusije"

"Nisu samo Ukrajinci ti koji uče kako da se bore u modernom ratu visokog intenziteta. Uče takođe i Rusi. Postoji rizik da će zapad zaostati po pitanju taktike na bojnom polju osim ako hitno ne usvoji lekcije koje treba naučiti", istakao je jedan zapadni savjetnik za odbranu.

Ekspert Kraljevskog instituta za ujedinjene usluge istraživačkog centra sa sjedištem u Londonu Džek Votlin naveo je Zapad, iako naučio mnogo o tome kako ruski sistemi funkcionišu na taktičkom nivou, mnogo toga i otkrio svojim neprijateljima.

"Napadi ukrajinskih dronova na Moskvu bili bi nemogući bez pomoći SAD i NATO"

"S druge strane, Zapad je izložio mnogo sopstvenih mogućnosti Rusiji i Kini i zbog toga će morati da promijeni način rada svoje opreme kako bi zadržao konkurentsku prednost", rekao je Votling.

Na sukobu u Ukrajini uče i ostali, i takođe pažljivo posmatraju, tvrdi Reznjikov, posebno u ovom kontekstu pominjući Indiju i Kinu.

Li Hui, specijalni predstavnik Kine za evroazijska pitanja, bio je u posjeti Kijevu sredinom maja, kada se Ukrajina naširoko hvalila kako je oborila nekoliko ruskih "kinžala".

Britanske rakete nemoćne pred ruskim PVO: Oboren

Britanske rakete nemoćne pred ruskim PVO: Oboren "storm šedou"

Hui ipak nije povjerovao u lovačku priču da su američki "patrioti" presreli ruske rakete.

"Predložio sam da ako postoje sumnje, pružim i dokaze", rekao je Reznjikov, koji je ipak na kraju priznao da je Li iz Kijeva otišao ne vidjevši takve dokaze.

Пратите нас и путем Вибера

  • 09:00 Бесједа о васкрсењу

    'Весједа о васкрсењу

  • 09:20 Концерт: Браћа Теофиловић

    '''Концерт: Браћа Теофиловић

  • 10:00 Васкршња литургија из Храма Христа Спаситеља у Бањалуци

    'Васкршња литургија из Храма Христа Спаситеља у Бањалуци

  • 12:00 Васкршња прича

    '''Васкршња прича

  • 16:00 Васкршња посланица 2024.

    'Васкршња посланица 2024.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.