Нигдје неће бити сигурни

Украјинци се плаше да увезу Ф-16: Русија зна гдје треба да гађа

  • Извор: РТ Балкан
  • 25.01.2024. 09:10

Вишенамјенски борбени авиони Ф-16 и даље нису испоручени Украјини, а како преноси "Јурејжа тајмс", позивајући се на интервју портпарола украјинског ратног ваздухопловства Јурија Игната, украјинска војска се плаши да увезе већи број ових летјелица.

Главни разлог јесте велика количина борбених авиона, попут Су-30СМ, Су-34, Су-35, стратешких ракетоносаца/бомбардера Ту-22, Ту-95 и Ту-160, као и пресретача МиГ-31 наоружаних "кинжалима, којима располажу Ваздушно-космичке снаге Руске Федерације и који се користе за нападе по циљевима у дубини територије.

Руски

Руски "кинжали" моћнији од "патриота": Уништен још један амерички ПВО систем!

Међу тим циљевима, су аеродроми, ваздухопловне базе, гдје би Ф-16 требало да буду стационирани, као и положаји ПВО, а осим напада авионима, руска војска ослања се на лутајућу муницију "геран-2", као и крстареће, односно балистичке ракете лансиране са копна и мора.

"Русија може да нас погоди било гдје"

Како се наводи, Игнат је у интервјуу за магазин "Фокус" изјавио: "Украјинска војска се плаши да увезе већу количину авиона Ф-16 америчке производње, као и система ПВО у нашу земљу."

"То је због ризика од њиховог уништења дејством руских снага, које су одлично упознате са локацијама на којима су складишта нашег наоружања", додао је портпарол украјинског ваздухопловства.

Он оцјењује да "огромна количина" ракета ПВО из западних земаља мора бити смјештена негдје, као и да ће Русија пре или касније открити гдје је то мјесто, док је други представник Оружаних снага Украјине признао да "дио обавјештајне службе ради за њих (руску војску) и да нема сврхе градити складишта за сву муницију у Украјини".

"Исти је случај и када су у питању авиони Ф-16, све је спремно, али ми не желимо да их узмемо. Зашто? Зато што ће по пристизању на украјинску територију Ф-16 постати лака мета", сматра Игнат.

Хиперсонични

Хиперсонични "Циркон" може да пробије готово сваку одбрану

Други неименовани званичник украјинске војске додао је да Кијев планира да прихвати америчке борбене авионе, када се буду стекли услови. Са овим се слаже и Игнат који додаје:

"Људи који ће њима пилотирати, људи који ће их одржавати и поправљати, инфраструктура аеродрома, када све то буде спремно, тек тада ће бити разумно распоредити их у Украјини. У међувремену, биће поправљани и модернизовани тамо (у другим државама)".

Ф-16 неће бити сигурни ни у ваздуху

Поред ракетних удара по ваздухопловним базама гдје ће Ф-16 бити распоређени, украјинској војсци је јасно да ће амерички авиони бити угрожени и у ваздуху.

Тако је портпарол украјинског ваздухопловства признао је да Русија има превласт у ваздушном простору и оценио да Су-35С, најсавременији руски борбени авион послије Су-57, представља пријетњу која се не смије игнорисати.

"У питању је технолошки савремена и моћна летјелица са супериорним наоружањем, односно ракетама које имају већи домет од АИМ-120 АМРААМ. Његов радар, нишанске справе и навигациони систем омогућавају паљбу по више мета циљева истовремено", истакао је Игнат.

Осим руских вишенаменских борбених авиона, велика пријетња за Ф-16 биће и системи ПВО С-400, нарочито ако се повежу са "аваксима" А-50, што су Оружане снаге РФ већ практиковале приликом обарања других украјинских авиона.


Пратите нас и путем Вибера

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм