Ogromna oluja

Uragan Li prijeti dijelu Kanade i Amerike

  • Извор: Агенције
  • 13.09.2023. 22:52

Uragan Li postaje prijetnja za sjeveroistični dio Amerike i atlantske Kanade sve veća, javlja "CNN".

Naime, on bi mogao dohvatiti ova područja bez obzira na to gdje se oluja kretala ovog vikenda.

Ogromna oluja, koja je od srijede poslijepodne bila uragan kategorije 2, nastavila se kretati sjeverozapadno otvorenim Atlantikom i bila je 675.9245 km jugozapadno od Bermuda.

Upozorenje na tropsku oluju ostaje na snazi ​​za Bermude uoči Lijevog susreta s ostrvom u četvrtak. Nakon što je na Bermude donio jake vjetrove, obilne padavine i opasno more, Li će se usmjeriti na dijelove Amerike i Kanade.

Njegovi vjetrovi bi već u petak naveče mogli stići u dijelove Nove Engleske.

Li će oslabiti, ali uticaji oluje izvan centra biće značajni zbog njene kolosalne veličine, koja je znatno porasla od vikenda.

Slabija oluja nije manje opasna, a veća oluja nosi potencijal uticaja na šire područje, sve to povećava vjerovatnost da će Li uticati na Novu Englesku. A područje natopljeno vodom posebno je osjetljivo na štetu od jakih vjetrova i dodatnih padavina.

Udari vjetra jake tropske oluje mogli bi pogoditi dijelove Konektikata i istočnog Masačusetsa u petak naveče. Jaki vjetrovi, obilne padavine i olujni udari mogli bi ovog vikenda pogoditi druge dijelove Nove Engleske i istočne Kanade.

Tačno vrijeme i obim Lijevih vjetrova i padavina za sjeveroistok Amerike i istočnu Kanadu zavisiće o stazi ciklona do vikenda.

Očekuje se da će Li stupiti u interakciju s meteorološkim sistemom iznad centralnog Atlantika koji će povući ciklon malo prema zapadu dok je u blizini obale Nove Engleske. Ako Li uspije zadržati ovaj zapadniji pravac, olujni vjetrovi i obilne padavine otići će dalje u Novu Englesku, uglavnom u noći s petka na subotu.

Tlo u većem dijelu Nove Engleske već je natopljeno. Prema podacima meteorološke službe, količina padavina u dijelovima Masačusetsa i Nju Hempšira više je od 300 odsto iznad normalnih vrijednosti tokom posljednje dvije sedmice. 

Više padavina ove sedmice uoči Lija pripremiće okolinu za iznenadne poplave, pa čak i umjerene količine kiše iz Lija mogu biti opasne.

Kombinacija naleta vjetra jakih tropskih oluja i zasićenog tla takođe će lakše oboriti drveće, pogotovo zato što su stabla širom Nove Engleske još uvijek prolistala. To povećava rizik od većeg broja nestanaka struje u cijeloj regiji.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина