Savjet EU

Usvojen 11. paket sankcija Rusiji, zabranjen i RT Balkan

  • Извор: СРНА
  • 23.06.2023. 11:12

Savjet EU saopštio je danas da je usvojio 11. paket sankcija Rusiji u cilju jačanja postojećih ograničenja i sprečavanja njihovog zaobilaženja, a paket uključuje i zabranu emitovanja "Raša tudej Balkan (RT Balkan)".

"Savjet je danas usvojio jedanaesti paket ekonomskih i individualnih restriktivnih mjera sa ciljem da ojača postojeće sankcije EU i da suzbije njihovo zaobilaženje, čime se dodatno nagriza Putinova ratna mašina i njegovi prihodi", navodi se u saopštenju tog tijela EU.

U saopštenju se ističe da je EU odlučila da pojača "bilateralnu i multilateralnu saradnju sa trećim zemljama, kao i pružanje tehničke pomoći".

"Da bi se dalje minimalizovao rizik od zaobilaženja sankcija, današnjom odlukom se zabranjuje tranzit veće količine robe i tehnologije preko ruske teritorije koje mogu doprinijeti vojnom i tehnološkom unapređenju Rusije ili razvoju odbrambenog ili bezbjednosnog sektora, te robe i tehnologije pogodne za upotrebu u vazduhoplovnoj ili svemirskoj industriji, mlaznog goriva i aditiva za gorivo, koji se izvoze iz EU u treće zemlje", saopštio je Savjet EU.

Antonov: Amerika treba da plati obnovu Ukrajine

Antonov: Amerika treba da plati obnovu Ukrajine

Proširena lista zabranjenih artikala, koji bi mogli da doprinesu tehnološkom unapređenju ruskog odbrambenog i bezbjednosnog sektora, sada uključuje "elektronske komponente, poluprovodničke materijale, opremu za proizvodnju i testiranje elektronskih integrisanih kola i štampanih ploča, prekursore energetskih materijala i prekursore hemijskog oružja, optičke komponente, navigacione instrumente, metale koji se koriste u sektoru odbrane i pomorsku opremu".

Pored toga, EU je proširila sankcije ruskim medijima i zabranila emitovanje za još pet kanala.

"Da bi se pozabavio ruskom sistematskom, međunarodnom kampanjom medijske manipulacije i iskrivljavanja činjenica u cilju jačanja njene strategije destabilizacije susjednih zemalja – EU i njenih članica – Savjet je produžio suspenziju dozvola za emitovanje na još pet dodatnih medija: `RT Balkan`, `Orijental rivju`, `Cargrad`, `Nju istern autluk` i `Katehon`", navodi se u saopštenju.

Пратите нас и путем Вибера

  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм