Njemačka

Užasni detalji o navodnom zlostavljanju dječaka u Kelnu: Časne sestre "pozajmljivale" djecu?

  • 03.02.2021. 16:04

Izveštaj u koji je "Daily Beast" imao uvid navodno svedoči o stravičnim slučajevima seksualnog zlostavljanja dječaka čemu su potpomogle časne sestre iz katoličke nadbiskupije u Kelnu u Njemačkoj.

Nalazi istrage, koja je zaključena prošlog mjeseca, a koja je proizašla iz tužbe koju su protiv nadbiskupije pokrenule žrtve, nisu objavljeni, ali je njihov sadržaj procurio u nekoliko medija, prenosi RT.

Dijelovi izvještaja od 560 stranica koje je navodno video "Daily Beast" detaljno opisuju kako su časne sestre vodile samostan u Spejeru u Njemačkoj između šezdesetih i sedamdesetih godina i da su navodno "iznamljivale" dječake siročad biznismenima i sveštenicima, koji su navodno zlostavljali djecu, ponekad i nedjeljama, prije nego što ih "vrate".

Prema tim navodima, neki dječaci morali su da učestvuju u seksualnim "igrama", a u njima se navode brojni užasni detalji slučaja.

Izvještaj zaključuje da je 175 dece, većinom dečaka između 8 i 14 godina, bilo zlostavljano tokom dve decenije. Nekoj deci je namerno bilo zabranjeno da budu usvojeni ili odvedeni u hraniteljske porodice kako bi monahinje mogle da nastave sa svojima namerama.

Međutim, istraga odbija da direktno okrivi časne sestre za ovu šemu, tvrdeći da je zlostavljanje rezultat "sistematskih grešaka" u upravljanju i "popustljivosti" prema onima koji su navodno optuženi za ove gnusne zločine navodi "Beast".

Detalji su procurili u štampu nakon što je nadbiskupija odbila da objavi izvještaj, zahtjevajući da novinari koji su pregledali dokumente potpišu sporazum o poverljivosti. Svi koji su prisustvovli konferenciji za štampu kojom je najavljen zaključak istrage, navodno su je napustili, odbijajući da se pridržavaju uslova Crkve.

Biskup Karl Hajnc Vajsmen, koji vodi nadbiskupiju, rekao je medijima da je izveštaj "toliko krvav" da nije pogodan za javno gledanje. On tvrdi da ga je izveštaj toliko uznemirio da je morao da se odvoji mesec dana od svojih dužnosti nakon što ga je pročitao.

Šokantna otkrića dolaze manje od godinu dana nakon što je odvojena istraga utvrdila da su senat i berlinske prosvjetne vlasti su podržavali i branili činjenicu da su nezbrinuta djeca stavljana kod poznatih pedofila. Tridesetogodišnja politika, koja se završila 2003. godine, dovela je do niza ozbiljnih slučajeva zlostavljanja, otkrila je istraga.

Inače, "Deutsche Welle" je prošle godine prvi doneo priču o zlostavljanju dječaka od strane Katoličke crkve.

Tada su pisali o slučaju Karla Hoka iz Kelna koji je početkom sezdesetig kada je poslat u internat u Bonu, koji je tada bio prestonica Zapadne Njemačke. Od svoje 11. godine navodno ga je jednom nedeljno zlostavljao sveštenik i to naredne četiri godine.

Тагови:
  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.