Anatolij Antonov

"Vašington ima zadatak da rasparča Rusiju i da je baci na koljena"

  • Извор: Sputnjik
  • 23.09.2022. 22:52

Vašington je postavio zadatak sa rasparča Rusiju, da je liši nuklearnog oružja, izjavio je ambasador Rusije u SAD Anatolij Antonov.

"Sada je Vašington postavio zadatak da sruši Rusiju, da je baci na koljena, a najbolja opcija je da je rasparča, stvarajući na ruskoj teritoriji nekoliko feudalnih kneževina i, naravno, da je liši nuklearnog oružja i legitimnog mjesta kao stalne članice u SB UN“, rekao je Antonov na konferenciji "Povodom 60. godišnjice Kubanske krize“. 

Kako ocejnjuje, danas je teško predvidjeti koliko je daleko Vašington spreman da ide u pogoršavanju odnosa sa Moskvom. 

"Postoji snažan pritisak SAD duž cijelog perimetra ruskih granica, gdje je Ukrajina postala poligon za ispitivanje najneprijateljskijih šema“, kazao je diplomata. 

Po riječima Antonova, "želio bi da vjeruje da, uprkos svim poteškoćama, Moskva i Vašington danas nisu došli do toga da se survaju u ponor nuklearnog sukoba“. 

"Svakim danom se sve više gasi i ono malo što još svijetli u kontaktima između dvije zemlje. Želio bih da vjerujem da, uprkos svim poteškoćama, nismo sa Amerikancima došli do opasnog praga da se survamo u ambis nuklearnog sukoba“, dodao je ruski ambasador. 

On je podsjetio da je Rusija posvećena formulaciji da u nuklearnom ratu ne može biti pobjednika i da takav rat nikada ne bi trebalo da bude pokrenut.