"Vol strit džurnal"

Vašington spreman za razmjenu zatvorenika sa Moskvom

  • Извор: СРНА
  • 17.08.2023. 14:32

SAD su spremne da razmotre asimetrični sporazum o razmjeni zatvorenika sa Rusijom u kojem bi nekoliko osumnjičenih za hakovanje u američkom pritvoru bilo zamijenjeno za novinara Evana Gerškoviča i Pola Vilana, koji u Rusiji služe zatvorsku kaznu zbog špijunaže, objavio je danas list "Vol strit džurnal", pozivajući se na američke zvaničnike.

List navodi da je Vašington "posvećen" vraćanju Vilana i Gerškoviča u SAD i da je takođe tražio oslobađanje američkog državljanina Marka Fogela, koji služi 14-godišnju zatvorsku kaznu zbog unošenja kanabisa u Rusiju.

U međuvremenu, SAD nisu uočile nikakve indikacije da Rusija smatra da moguće opcije razmjene "imaju posebnu vrijednost", piše list, dodajući da bi se stav Kremlja mogao brzo promijeniti ako Moskva odluči da je vrijeme za sklapanje sporazuma.

Početkom jula, savjetnik Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost DŽejk Salivan potvrdio je da američka vlada pregovara sa Kremljom o mogućoj razmjeni zatvorenika, ali da još ne postoji "jasan put do rješenja".

Gerškovič, reporter "Vol strit džurnala", priveden je 29. marta na osnovu optužbi za špijunažu koje on, njegov poslodavac i američka vlada negiraju.

Vilan, bivši američki marinac, uhapšen je u Moskvi u decembru 2018. i potom osuđen na 16 godina zatvora pod optužbom za špijunažu. Vilan, koji je takođe državljanin Kanade, Irske i Britanije, tvrdi da je nevin, insistirajući da je došao u Rusiju da prisustvuje vjenčanju prijatelja.

Fogel je priveden u Rusiji u avgustu 2021. i osuđen na 14 godina zatvora zbog posjedovanja kanabisa. Fogelova porodica tvrdi da je kanabis preporučio ljekar za liječenje njegovih jakih bolova u kičmi. 

Пратите нас и путем Вибера

  • 12:15 Емисија: Путуј, пробај, заволи (Р)

    '''Путуј, пробај, заволи са Лазаром' откриће вам чари туризма и гастрономије широм Републике Српске и одвешће вас на позната, мање позната, па чак и сасвим непозната мјеста.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: На ивици терена (Р)

    ''Наши 'златни момци' Андреј Кнежевић и Иван Драгичевић и у новој сезони емисије 'На ивици терена' упознаће вас са искуствима играча, њиховим циљевима, жељама, и приближити вам живот великих српских спортиста који су се већ уписали у историју највећих европских клубова.

  • 13:30 Емисија: Аграр (Р)

    ''Емисија: Аграр (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина