“Селафилд”

Већ цури: Биће јаче него Чернобиљ, падаће авиони?

  • 06.12.2023. 11:47

“Селафилд”, најопасније нуклеарно мјесто у Уједињеном Краљевству, али и Европи, забиљежило је све веће цурење из огромног силоса радиоактивног отпада.

Како наводи “Гардијан” то би могло представљати опасност за јавност.

Како наводи тај лист, грађанима је већ речено да ако осјете да им се кожа љушти, крварење из носа, испадање зуба, косе и слепило да одмах позову хитне медицинске службе.

Пукотине су се појавиле у бетонској и асфалтној површини изнад огромног језера у којем се деценијама похрањује нуклеарни муљ (тај "токсични" резервоар познат је и као Б30).

Забринутост око сигурности распадајуће зграде, познате и као “Магнокс силос”, изазвала је дипломатске напетости са САД, Норвешком и Ирском, које страхују да “Селафилд” није успио да ријеши проблеме.

Такође, процијењује се да ће се то цурење наставити до 2050. године. “Ако се тај процес убрза, то би могло имати значајне посљедице, а једна од њих је и загађење подземних вода”, наводи “Гардијан”.

“Селафилд” запошљава 11.000 људи, а задатак му је складиштење и обрађивање нукленог отпада из програма наоружања и производње нуклеарне енергије. Највеће је такво постројење у Европи.

И документ из 2022., који је “Гардијан” добио на увид, упозорава на "кумулативан ризик" од пропуста у распону од нуклеарне безбједности до азбеста, те стандарда против пожара.

“Ризици цурења хемикалија у ‘Селафилду’ гурнути су дубоко под тепих”, изјавио је научник у стручном панелу који савјетује британску владу о утицају радијације на здравље.

Такође, како преноси Јутарњи лист, у извјештају ЕУ из 2001. пише да би несрећа у “Селафилду” могла бити гора и од Чернобиља јер “Селафилд” садржи знатно више радиоактивног материјала од нуклеарке у Украјини.

Даље се наводи да би испуштање радиоактивног отпада у атмосферу довело до експлозија и проузроковало падове авиона.

“Несрећа на локацији могла би довести до ношења облака радиоактивних честица преко Сјеверног мора, што би потенцијално могло бити разорно за норвешку производњу хране и дивље животиње”, забринуто је рекао један виши норвешки дипломата “Гардијану”.

Ирска влада, која је такође забринута због негативних утицаја на околину, покушала је да предузме мјере против “Селафилда” на суду УН-а 2006.

Велику пријетњу представља и Б30, базен који садржи нуклеарни муљ и који се описује као једна од најопаснијих индустријских зграда у Европи.

Радници у “Селафилду” описују га као "Прљавих 30", а садржи радиоактиван муљ из кородираних шипки за нуклеарно гориво које су се користиле у старим електранама. Пукотине у њему погоршале су се током посљедњих мјесеци, тврди један извор.

Пратите нас и путем Вибера

  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 10:30 Ловачки савети (Р)

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.