На снагу ступиле оштрије рестрикције

Велика суша у Шпанији: Барселони ће вода бити допремана бродом?

  • 29.11.2023. 17:47

На сјевероистоку Шпаније данас су на снагу ступиле оштрије рестрикције воде, док су власти Каталоније саопштиле да постоји могућност да ће Барселони у наредним мјесецима свјежа вода стизати бродом.

Каталонија се суочава са најтежом сушом у историји и резервоари за воду за око шест милиона људи, укључујући Барселону, испуњени су са само 18 одсто капацитета. Поређења ради, резервоари у цијелој Шпанији су на 43 одсто од својих капацитета.

Барселона се већ ослања на највеће постројење за десалинизацију ради производње питке воде.

Каталонија је званично ушла у "предванредну фазу" због суше, усљед чега је дневна употреба воде по особи смањена са 230 на 210 литара дневно. У наведену количину спада и лична употреба.

Каталонска Агенција за воду наводи да у просјеку једна особа у том региону потроши 116 литара воде дневно.

Агенција АП наводи да, уколико би резерве воде пале испод 16 одсто капацитета, онда би Каталонија ушла у потпуну ванредну ситуацију због суше и вода би била ограничена на 200 литара по особи, потом би била смањена на 160 литара, а за све врсте наводњавања у пољопривреди било би потребно одобрење.

Власти упозоравају да би ванредна ситуација због суше могла бити проглашена за само неколико седмица, осим у случају веома обилне кише.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 Наша Српска (Р)

    ''Сваког понедјељка у 18 часова и 20 минута у емисији 'Наша Српска' погледајте актуелне теме из привреде, туризма, здравља, културе и спорта из свих крајева наше земље.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Насљедници (12+) (Р)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)