Zamjenik ruskog ministarstva spoljnih poslova

Veršinjin: Amerika kao taoce drži više od 60 Rusa

  • Извор: СРНА
  • 20.12.2022. 09:15

Amerika kao taoce drži više od 60 Rusa jer hapsi ljude prema lažnim optužbama i izriče im višegodišnje zatvorske kazne, rekao je danas zamjenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Veršinjin.

"Američke vlasti bukvalno love Ruse širom svijeta u zemljama sa kojima imaju bilateralne sporazume o isporučenju u SAD, tražeći hapšenje naših državljana na osnovu lažnih optužbi. Ukupan broj ruskih državljana koje SAD drže kao taoce veći je od 60", naglasio je Veršinjin.

Veršinjin je od ruskih državljana zatražio da procijene rizik sa kojim se mogu suočiti kada putuju u neprijateljske zemlje ukoliko bi postojala i najmanja sumnja da bi mogli biti od interesa američkim tajnim službama.

Prema njegovim riječima, Ministarstvo spoljnih poslova, Ambasada u Vašingtonu i generalni konzulati u NJujorku i Vašingtonu nastaviće da pružaju svu moguću pomoć Rusima suočenim sa problemima. On je istakao i da će Moskva na odlučan način odgovoriti na sve neprijateljske postupke američkih vlasti.

Veršinjin je ukazao da EU pokušava da sakrije svoju umiješanost u ratne zločine u Ukrajini, inicirajući stvaranje specijalnog tribunala.

"Stvaranje ovakvog `tribunala`, tačnije pseudo-tribunala, bez učešća naše zemlje i njenog pristanka je pravna besmislica, a njegove `presude`, ako do njih i dođe, nikada nećemo priznati", istakao je Veršinjin.

On je napomenuo da Moskva nije iznenađena pričama antiruskih delegacija u UN, uključujući i iz redova zemalja članica EU, o stvaranju "međunarodnog tribunala" za Rusiju.

Veršinjin je naveo su ove zemlje, u svom rusofobičnom žaru, spremne da otvoreno krše Povelju UN, u kojoj su upisana ovlaštenja glavnih organa ove svjetske organizacije, da se miješaju u unutrašnje stvari suverenih država.

Zamjenik ruskog ministra spoljnih poslova je dodao da EU, koja učestvuje u finansiranju i isporukama oružja Ukrajini, na taj način pokušava da pokrije sopstvenu umiješanost u masovne slučajeve ratnih zločina koje su počinile Oružane snage Ukrajine.

Тагови:
  • 19:00 Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем

    ‘Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем’ преглед је седмице са пажљиво одабраним актуелним темама, коментарима, саговорницима и занимљивим приступом најважнијим информацијама из земље, региона и свијета.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)

  • 20:30 Филм: Влаком према југу (12+)

    '' Филм: Влаком према југу (12+)

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)