Kanada

Više od 155.000 radnika u javnom sektoru obustavilo rad

  • Извор: СРНА
  • 19.04.2023. 09:45

Više od 155.000 radnika u javnom sektoru u Kanadi započelo je danas štrajk, nakon što nisu uspjeli da postignu dogovor o platama sa saveznom vladom u predviđenom roku.

Očekuje se da će štrajk najviše pogoditi sektore za poreske prijave i usluge izdavanja pasoša.

Sindikat Alijanse javnih službi Kanade /PSAC/ saopštio je da će se pregovori nastaviti iako je pozvao svoje članove koji rade za Trezorski odbor i Kanadsku agenciju za prihode da od ponoći počnu štrajk.

Plan spasavanja banaka izazvao sukob između Brisela i članica EU: Ko plaća tuđi račun?

Plan spasavanja banaka izazvao sukob između Brisela i članica EU: Ko plaća tuđi račun?

"Iskreno smo se nadali da nećemo biti primorani na štrajk, ali smo iscrpili sve druge mogućnosti da postignemo pošten ugovor za kanadske savezne javne službenike", izjavio je predsjednik PSAC-a Kris Ejlvord.

On je rekao da će štrajk trajati dok se ne riješe ključna pitanja.

Savezna vlada je u saopštenju navela da je ponudila članovima PSAC "fer, konkurentnu ponudu", uključujući povećanje plata od devet odsto u periodu od tri godine, i da će nastaviti pregovore sa njima kako bi se brzo postigao sporazum.

Čovjek se ubio, žena tvrdi da mu je to preporučila vještačka inteligencija

Čovjek se ubio, žena tvrdi da mu je to preporučila vještačka inteligencija

"Iako je na stolu dobra ponuda, PSAC nastavlja da insistira na nemogućim zahtjevima, koji bi ozbiljno uticali na sposobnost Vlade da pruža usluge Kanađanima", saopštio Trezorski odbor Kanade, koji nadgleda javnu upravu.

Pregovori obuhvataju dvije glavne grupe zaposlenih - 120.000 radnika u okviru Odbora za trezor i više od 35.000 radnika poreskih agencija.

Radnici poreskih agencija su prvobitno tražili povećanje plata za više od 30 odsto tokom tri godine, dok druga grupa traži povećanje plata za 13,5 odsto. Inflacija je prošle godine dostigla vrhunac od 8,1 odsto.

Švedski državni radio napušta Tviter

Švedski državni radio napušta Tviter

Štrajk će uticati na nekoliko saveznih službi i mogao bi da odloži vraćanje poreza pošto su radnici poreske agencije prekinuli sa radom usred sezone poreskih prijava. Kašnjena su moguća i prilikom produženja pasoša uoči vrhunca letnjih putovanja biće kašnjenja.

Štrajk će, takođe, pogoditi 65 odsto zaposlenih u kanadskoj Komisiji za žito, uključujući većinu inspektora za odvoz žitarica u lukama, navodi Komisija. Kanada je glavni izvoznik pšenice i repice.


Pratite nas i putem Vibera!

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм