Traga se za 600 osoba

Više od 200 mrtvih: Izgladnjivali se "kako bi sreli Isusa"

  • Извор: Индекс
  • 14.05.2023. 18:02

Broj mrtvih povezanih s kultom sudnjeg dana u Keniji dostigao je 201 nakon što je policija ekshumirala još 22 tijela, od kojih većina ima znakove izgladnjivanja, prenosi "ABC News".

Podsjetimo, policija je na istoku Kenije ekshumirala već 179 tijela iz masovnih grobnica hrišćanskog kulta čiji su se članovi izgladnjivali do smrti jer su vjerovali da će na taj način sresti Isusa.  

Utvrđeno je da je većina dosad nađenih žrtava umrla od gladi, najvjerovatnije nakon što su slušali propovijedi Pola Ntenge Mekenzija, samoproglašenog pastora Međunarodne crkve radosne vijesti koji je pozvao svoje sljedbenike da se izgladnjuju do smrti kako bi susreli Isusa, prenosi "Index.hr".

Mekenzi, koji je uhapšen prošli mjesec, ostaje u pritvoru. Policija ga planira optužiti za krivična djela povezana s terorizmom.

On, njegova supruga i još 16 osumnjičenih pojaviće se pred sudom krajem mjeseca.


Vlasnik kafića u kojem je preminuo tinejdžer: Majka je rekla da donesem deku

Vlasnik kafića u kojem je preminuo tinejdžer: Majka je rekla da donesem deku

Regionalna povjerenica Roda Onjanča rekla je kako je ukupan broj uhapšenih 26, a 610 osoba su njihove porodice prijavile kao nestale.

Stotine tijela iskopane su iz desettina masovnih grobnica raspoređenih po njegovom posjedu od 800 hektara. Mekenzi tvrdi da je zatvorio crkvu 2019. i preselio se na svoje imanje u šumovitom području kako bi se bavio poljoprivredom.

Nestali su im i unutrašnji organi?

Obdukcije sprovedene na više od 100 tijela prošle sedmice pokazale su da su žrtve većinom umrle od gladi, ali ima i slučajeva davljenja, gušenja i povreda zadobijenih tupim predmetima.

Lokalni mediji izvještavaju i o slučajevima nestanka njihovih unutrašnjih organa.


Bjelorusija rasporedila taktičke raketne komplekse

Bjelorusija rasporedila taktičke raketne komplekse

"U obdukcijskim zapisnicima navodi se da su nekim tijelima koja su do sada ekshumirana nedostajali organi", navodi se u sudskom dokumentu koji je AFP u utorak dobio na uvid, spominjući "dobro koordinisanu trgovinu organima u kojoj je učestvovalo više aktera", bez drugih pojedinosti.

Traga se za još najmanje 600 ljudi

Više od 600 ljudi i dalje se vode kao nestali.

Nejasno je koliko je preživjelih do sada spašeno u operacijama potrage i spašavanja na golemom Mekenzijevom posjedu. Neki od njih bili su preslabi da hodaju kada su pronađeni.

Policija širom zemlje sada ispituje i druge vjerske vođe za čija se učenja vjeruje da su obmanjujuća i suprotna temeljnim ljudskim pravima.

Pratite nas i putem Vibera

Тагови: