Protest žena u Kosovskoj Mitrovici

Ne izgladnjujte našu djecu

  • 03.12.2018. 16:23

Sa protestnog skupa nekoliko hiljada žena sa sjevera Kosova i Metohije, koji je danas održan u Kosovskoj Mitrovici, upućen je apel EU da ne dozvoli Prištini da anticivilizacijskim mjerama i odlukama diskriminiše i izgladnjuje srpski narod na Kosovu i Metohiji.

Okupljanjem ispred sjedišta Kanancelarije EU u sjevernom dijelu grada i protestnom šetnjom do Trga Šumadija, uz poruke "Majke sveta, naša deca su gladna", "Ne izgladnjujte našu decu", "Unicef, help", "Žene protiv gladi", "Imamo pravo na hleb", žene sa sjevera Kosova i Metohije upozorile su da institucije samoproglašenog Kosova "sramnim i diskriminatorskim odlukama dokazuju svijetu da su nedemokratsko društvo". 

Načelnik Školske uprave iz Kosovske Mitrovice Jasmina Dedić, u ime Unije žena sa sjevera Kosova upitala je Evropu da li srpska djeca imaju pravo na igru i učenje i poručila da će Srbi istrajati u namjeri da ostanu i opstanu na Kosovu I Metohiji. 

"Evropo, imaju li deca srpskih majki kao i sva druga deca u demokratskim društvima pravo na igru i na učenje", istakla je ona i upitala da li srpska djeca i njihove majke moraju da se bude uz zvuke sirene za uzbunu. 

U ime porodica nestalih i kidnapovanih na Kosovu i Metohiji Verica Tomanović istakla je da je povećanje taksi od 100 odsto na robu iz centralne Srbije pokušaj zatiranja Srba na Kosovu i Metohiji. 

"Svet je pasivan i nezainteresovan da stavi tačku na jednoumlje prištinskih institucija", rekla ja ona, naglašavajući da je na prostorima Kosova i Metohije moguć suživot albanske i srpske djece, ali uz pomoć međunarodne zajednice i glasa razuma. 

Tomanovićeva je podsjetila da se na spisku nestalih i kidnapovanih nalaze još 522 osobe i zatražila da Evropa ne zatvara oči pred stradanjem Srba koje se produbljuje najnovijim odlukama Prištine o uvođenju stoprocentnih taksi na robu iz centralne Srbije i BiH. 

Sa skupa je upućena podrška Uniji žena sa Vračara koje su zaustavljene na administrativnom prelazu Jarinje i nije im dozvoljen ulazak na područje Kosova i Metohije zbog navodnog saznanja Kosovske policijske službe da su krenule na protestni miting Srpkinja u Kosovsku Mitrovicu. 

Istovremeno u zgradi parlamenta samoproglašenog Kosova članovi poslaničkog kluba Srpska lista nastoje da izdejstvuju sastanak sa komesarom EU za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johanesom Hanom, kome, prema riječima potpredsjednika Srpske liste Igora Simića, žele da prenesu zahtjev da odmah budu ukinute carinske stope na robu iz centralne Srbije i BiH.  

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 Наша Српска (Р)

    ''Сваког понедјељка у 18 часова и 20 минута у емисији 'Наша Српска' погледајте актуелне теме из привреде, туризма, здравља, културе и спорта из свих крајева наше земље.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Насљедници (12+) (Р)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)