Premijer želi nacionalno jedinstvo

Više od hiljadu uhapšenih u Parizu

  • 09.12.2018. 08:14

Francuski premijer Eduar Filip obećao je kako će "vratiti nacionalno jedinstvo" nakon izbijanja nasilja tokom četvrte sedmice protesta građana u ovoj zemlji koji su počeli zbog najava novih poreza i poskupljenja goriva.

Policija je sinoć koristila suzavac i gumene metke kako bi rastjerala građane koji nemaju zvaničnih vođa, a nastupaju pod nazivom "Žuti prsluci".

Više od hiljadu nasilnih demonstranata je privedeno, a premijer je istakao kako se moraju nastaviti razgovori s mirnim demonstrantima. 

"Nijedan potez ne bi trebao ugroziti naše nacionalno jedinstvo. Sada ponovo moramo graditi to jedinstvo kroz dijalog, rad i sjedinjavanje", kazao je Filip.

On je dodao kako će francuski predsjednik Emanuel Makron, čiju smjenu traže mnogi demonstranti, uskoro predstaviti mjere za podsticanje novog dijaloga.

Povod za proteste hiljada Francuza na ulicama Pariza bila je prije svega visoka cijena goriva koja je bila najviša 8. oktobra i iznosila je 1,59 evra po litru, što je nešto više od 3 KM.

Prosječna cijena litre goriva u Francuskoj od avgusta do danas je iznosila 1,53 evra, dok je najniža cijena bila 3. decembra i to 1,45 evra po litru. U ovom periodu prosječna cijena litre goriva u svijetu je iznosila 1,41 evro.

Međutim, Francuzi ne odustaju te žele još niže cijene goriva i bolji standard.

Desetina hiljada policajaca osiguravaju proteste u Francuskoj.

Podsjećamo, i belgijska policija jučer je uhapsila više od 400 ljudi, nakon što su demonstranti "Žutih prsluka", inspirisani pobunama u Francuskoj, pokušali da se probiju do sjedišta EU i belgijske Vlade u Briselu.
 

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Народ прича

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.