Крвава традиција

Вјерници разапети на крсту у спомен на Христову смрт на Велики петак

  • Извор: Агенције
  • 30.03.2024. 08:33

Више од десетак дубоко религиозних људи на Филипинима прибијено је у петак на крст у спомен на муку и смрт Исуса Христа на Велики петак. Овај ритуал, у којем се људи такође бичују и на друге начине муче, традиционално се одвија у Сан Педро Кутуду, око 60 километара сјеверно од Маниле.

Велики петак је кулминација ускрсне седмице на Филипинима с претежно католичким становништвом.

Хиљаде људи похрлило је у село Сан Педро Кутуд како би свједочили како су мушкарце прибијали на крст и остали на њему неколико минута на великој врућини. 63-годишњи Рубен Енаје дао се разапети тридесет и пети пут. Сељаци прерушени у римске војнике причврстили су га за крст за руке и ноге чавлима од нехрђајућег челика.

Енаје каже да ову традицију намјерава наставити све док га здравље буде служило. Овај дјед седморо дјеце, с круном од трња на глави, најприје је носио 37 килограма тежак крст готово два километра до врха, гдје се догодило распеће. Каже да се не моли само за своју породицу, већ и за Филипине, њихову владу и њихов народ, посебно због напетости с Кином око ситуације у Јужном кинеском мору.

У оближњем селу Санта Луциа, 15-годишњи Јулиус Кортез је први пут учествовао у ритуалу, повјеривши се да моли за оздрављење своје мајке која болује од рака дојке. Овај дјечак је бичем тукао леђа док није прокрварио. Његов 19-годишњи брат носио је на леђима дрвени крст.

"Они то раде за мене", рекла је њихова мајка. Признаје да је забринута за своје синове, али да су они инсистирали на овоме.

Католичка црква не подстиче вјернике на такве екстремне изразе вјере, али мало чини да их спријечи на Филипинима. У тој држави 80 одсто од 110 милиона људи припада Католичкој цркви.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм