Traže alternativu

Vlažne maramice postaju prošlost? Stigao prijedlog za zabranu

  • Извор: Агенције
  • 02.11.2021. 20:41

Ministar za okolinu Ujedinjenog Kraljevstva Džorž Justis predložio je da se većina vrsta vlažnih maramica zabrani jer štete planeti i začepljaju kanalizacijske cijevi, piše The Sun.

Justis je taj proizvod okrivio za većinu začepljenja u kanalizaciji i razmatra zabranu onih napravljenih od plastičnih materijala koji zagađuju okolinu.

Jedanaest milijardi nebiorazgradivih vlažnih maramica baci se svake godine i uzrokuje 93 odsto začepljenja. Članica Parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva Fleur Anderson predložila je da ih se zamijeni s ekološki prihvatljivim alternativama koje se mogu razgraditi.

Jedanaest milijardi nebiorazgradivih vlažnih maramica baci se svake godine i uzrokuje 93 odsto začepljenja. 

Članica Parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva Fleur Anderson predložila je da ih se zamijeni s ekološki prihvatljivim alternativama koje se mogu razgraditi.

Ne raspadaju se u kanalizaciji

"Budući da ljudi to zapravo ne razumiju, bacaju ih u zahode. Te vlažne maramice često uzrokuju začepljenje kanalizacijskih cijevi. Postoje bolji, biorazgradivi materijali, pa imamo konzultacije o tome trebamo li donijeti propise za ograničavanje vrsta materijala koji se mogu koristiti za izradu vlažnih maramica", kazao je.

Pošto se vlažne maramice ne raspadaju u kanalizaciji, one se u cijevima gomilaju i čine grude slične kamenju koje ih zatim začepe.

Iz Vlade su nedavno saopštili da će ukinuti proizvodnju vlažnih maramica kao dio njihovog plana da u roku od 25 godina eliminišu svu štetnu plastiku za jednokratnu upotrebu.

Anderson je iskoristila samit o klimi COP26 da bi ponovno pokrenula svoj zahtjev za djelovanjem. Ona tvrdi da jedna kanalizacijska stanica u istočnom Londonu uklanja 30 tona vlažnih maramica svaki dan.

"U 2019. godini 23.000 vlažnih maramica uklonjeno s jednog dijela obale Temze u samo dva sata. To je još strašnije kada uzmete u obzir da naša zavisnost o vlažnim maramicama raste iz dana u dan. Ne samo da uzrokuju štetu okolini i zagađuju naše morsko okruženje, već za uklanjanje 300.000 začepljenja treba izdvojiti oko 100 miliona funti godišnje. To je novac koji onda svaki mjesec završi na našim računima za vodu", kazala je.

Anderson je naglasila da ne pokušava zabraniti vlažne maramice, već da ih treba raditi od materijala bez mikroplastike.

Тагови:
  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 10:30 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.