Стиже закон

Маркети више неће моћи да продају овај производ

  • Извор: Б92
  • 22.04.2024. 22:25

Влажне марамице које садрже пластику биће забрањене за продају у Британији, а закон ће бити донијет прије љета како би се спријечило да микропластика загађује реке и плаже.

Лабуристи су се обавезали да ће ићи даље и потпуно забранити производњу пластичних влажних марамица, што значи да ће производи нестати са полица ко год да побиједи на изборима, пренио је "Тајмс".

Министар за животну средину Стив Беркли изјавио је да влажне марамице које садрже пластику загађују водене токове и узрокују да микропластика улази у животну средину.

Одјељење за животну средину, храну и рурална питања (Дефра) ће донијети закон прије љетне паузе за сузбијање овог непотребног извора загађења.


Педагогица школе погинула у стравичној несрећи на Ребровцу

Педагогица школе погинула у стравичној несрећи на Ребровцу

Министри већ неколико година разматрају забрану, а недавне консултације су показале да је 95 одсто за то.

Када закон буде усвојен, продавнице ће имати 18 мјесеци да поступно укину пластичне влажне марамице прије него што забрана ступи на снагу.

Међутим, влада наводи да ће постојати изузећа за медицинске дезинфекционе марамице и да ће производња влажних марамица које садрже пластику остати легална, а компаније ће бити "охрабрене" да их производе без пластике.

Стив Рид, секретар за животну средину у сјенци, рекао је да пластичне влажне марамице зачепљују канализацију, убијају дивље животиње и доводе до тога да канализација поново улази у домове људи.


И позната инфлуенсерка ухапшена у акцији 'Блек тај 2'

И позната инфлуенсерка ухапшена у акцији 'Блек тај 2'

"Конзервативци су прекршили своја обећања да ће дјеловати и сувише су слаби да би их потпуно забранили. Лабуристи ће увести потпуну забрану продаје, снабдијевања и производње пластичних влажних марамица, радећи са предузећима да би сву пластику уклонили што прије", истакао је он.

Влажне марамице, које не садрже пластику и сада се могу наћи у продаји.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:50 Васкршња посланица и Пренос Васкршње литургије из Храма Светог Саве на Врачару

    ' Васкршња посланица и пренос Васкршње литургије из Храма Светог Саве на Врачару

  • 02:00 Ноћни програм

    Ноћни програм