Avganistan

Vratio se iz Britanije u Kabul da spasi porodicu: Sa ženom i kćerkama poginuo u napadu

  • Извор: Телеграф
  • 29.08.2021. 09:56

Jedan od Britanaca avganistanskog porijekla Mohamed Niazi poginuo je sa svojom suprugom i dvoje djece u bombaškom napadu u Kabulu, gdje je otišao da spasi porodicu.

Riječ je o 29-godišnjem taksi vozaču koji je u četvrtak otputovao u Kabul kako bi porodicu doveo na bezbjedno - u Veliku Britaniju. Tada su njegova žena i dvije kćerke, obje mlađe od deset godina, poginule u napadu bombaša samoubice

Još dvoje njihove djece, dvogodišnji sin i treća kćerka, poslati su u bolnicu sa povredama.

Mohamedova supruga bila je u procesu dobijanja vize. Njegov prijatelj Imran, rekao je kako je poginuli Mohamed bio očajan zbog nesreće koja je zadesila porodicu. Vjerovao je, kaže prijatelj, da je srećnik što je dobio kartu za let.

"Bio je uzbuđen što odlazi po porodicu", kaže Imran i dodaje:

"Istovremeno bio je očajan. Treba biti toliko očajan da putuješ u Azerbejdžan, odatle u Kabul... Možete da zamislite koliko je bio očajan".

Imran kaže i da mu je prijatelj rekao da će mu telefonirati čim stigne u Avganistan, ali da se to nije desilo.

"Ovako da se završi... To je za ne povjerovati", rekao je.

Dijelio je dom sa Mohamedom. Odvezao ga na aerodrom odakle će uhvatiti posljednji let.

"Srce mi je slomljeno, nema riječi koje bi to mogle opisati. Auto mu je parkiran ispred mojih vrata. Njegova spavaća soba se nalazi u suprotnom uglu od dnevnog boravka. Sve me podsjeća na njega, ne znam kako ću preboljeti", kaže prijatelj.

Radio je po 16, 17 sati devno kao taksista da bi njegova porodica imala bolji život. Bio je srećan kad god bi mogao da im priušti novu odjeću ili igračku. Sve je bilo za njegovu djecu.

"Znali smo se 14 godina. Bio mi je pre brat nego prijatelj", govorio je Imran sa bolom, piše "Sky news".

Imranova porodica, takođe iz Avganistana, uspjela je da izbjegne. Ono što je trebalo da budu najsrećniji dani njegovog života, sada su najtužniji.

"Nemam vjere da će mi se život promijeniti. Vidjeću djecu kada izađu iz karantina, ali moj brat nije više sa mnom", dodaje Imran.

U napadu bombaša samoubice koji je izvela Islamska država, ubijeno je između 79 i 169 Avganistanaca, 13 američkih vojnika i dvoje Britanaca.

(Telegraf.rs)

Тагови:
  • 10:30 Ловачки савети (Р)

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Документарни програм

    ''Документарни програм

  • 13:10 Емисија: Досије (Р)

    Емисија која је дуги низ година дио нашег програма, 'Досије', расвијетљава догађаје у које мало ко смије да завири, проговора о актуелним темама о којима се ћути, распакује чињенице случајева злочина, криминала и корупције.