Temperatura preko 40 stepeni

Vrućine i požari na Pirinejskom poluostrvu: U Portugalu na snazi crveni meteoalarm

  • Извор: СРНА
  • 12.07.2022. 16:48

Vlasti Portugala proglasile su crveni meteoalarm na više od polovine teritorije, dok se više stotina vatrogasaca bori protiv požara u centralnoj regiji usljed toplotnog talasa koji je zahvatio i Španiju.

Očekuje se da će temperature širom zemlje pogođene sušom premašiti 40 stepeni Celzijusovih, saopštila je portugalska meteorološka agencija IPMA.

U Santaremu sjeverno od Lisabona požar koji je izbio prošle sedmice ponovo se danas razbuktao zbog jakog vetra i gotovo 400 vatrogasaca angažovano je na njegovom gašenju.

Susjedna Španija se, takođe, suočava sa visokim rizikom od požara, a glavni problem su regije Ekstremadura, Kastilja i Leon, saopštile su vlasti. U sjeverozapadnoj provinciji Orense na snazi je crveni meteoalarm, jer se očekuje da će temperatura preći 42 stepena Celzijusova.

U portugalskoj prijestonici, koja vrvi od turista, ljudi pokušavaju da se rashlade pijući vodu, jedući sladoled ili odmarajući se na obali rijeke i plažama.

Portparol Svjetske meteorološke organizacije Kler Nulis rekla je na brifingu UN da, iako je toplotni talas drugi u Evropi ove godine uglavnom pogodio Portugaliju i Španiju, vjerovatno će se proširiti na druga mjesta.

"To pogađa velike dijelove Evrope i ima tendenciju pogoršanja", upozorila je ona.

U izvještaju UN iz februara ove godine navodi se da se, s obzirom da klimatske promjene izazivaju suše, očekuje da će se broj ekstremnih šumskih požara povećati za 30 odsto u narednih 28 godina.