Andaluzija

Vukovi proglašeni izumrlom vrstom

  • Извор: Агенције
  • 02.08.2023. 06:05

Vukovi su proglašeni izumrlom vrstom u španskoj pokrajini Andaluziji, nakon što se u izvještaju odjeljenja za životnu sredinu pokrajinske Vlade navodi da od 2020. nije bilo naznaka da su tamo prisutni.

Procijenjeno je da je najkasnije do 2010. godine u Andaluziji bilo šest do osam čopora vukova, uglavnom u Sijera Moreni, gdje je bilo do 56 jedinki.

Uprkos tome što je vuk tek sada proglašen za izumrlu vrstu, stručnjaci iz Andaluzije navode da nije bilo dokaza da ih ima na tom području još od 2013, prenosi Sputnjik.

Kum o kojem bruji Srbija: Mrtvog pijanog ga nosili na svadbi, sada se oglasio

Kum o kojem bruji Srbija: Mrtvog pijanog ga nosili na svadbi, sada se oglasio

Koordinator za očuvanje Svjetskog fonda za divlje životinje u Španiji Luis Suarez rekao je da je nestanak vukova direktno povezan sa nedostatkom političke volje regionalne Vlade da usvoji adekvatne mjere zaštite.

"Neshvatljivo je da, uprkos situaciji koja seže decenijama unazad, vuk nije naveden kao vrsta kojoj prijeti izumiranje i da nije postojao plan oporavka“, rekao je Suarez.

Gardijan navodi da je u Španiji bila najveća populacija vukova u cijeloj Evropi i da ih je sredinom 19. vijeka bilo 9.000, ali je sredinom sedamdesetih ostalo svega nekoliko stotina. Kada je tih godina trovanje stavljeno van zakona, populacija te vrste je počela da se oporavlja.

Uplatio apartman u Hrvatskoj, pa ostao bez smještaja

Uplatio apartman u Hrvatskoj, pa ostao bez smještaja

Plan španske Vlade za oporavak populacije vukova, koji je objavljen 2021. godine urađen je s ciljem da se populacija poveća za 18 odsto, sa 297 na 350 čopora.

Međutim, studija koju je prošle godine objavio Prirodnjački muzej u Madridu sugeriše da su zvanične procjene populacije vukova pretjerano optimistične i da su brojke mnogo niže.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 09:20 Концерт: Браћа Теофиловић

    '''Концерт: Браћа Теофиловић

  • 10:00 Васкршња литургија из Храма Христа Спаситеља у Бањалуци

    'Васкршња литургија из Храма Христа Спаситеља у Бањалуци

  • 12:00 Васкршња прича

    '''Васкршња прича

  • 16:00 Васкршња посланица 2024.

    'Васкршња посланица 2024.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.