Sitigrup u SAD

Za nevakcinisane i otkaz: Produžava se spisak giganata koji od radnika traže imunizaciju

  • Извор: Блиц
  • 10.01.2022. 14:21

Zaposleni Sitigrupa u SAD koji nisu vakcinisani protiv kovida 19, do 14. januara biće stavljeni na neplaćeno odsustvo.

Oni će krajem mjeseca biti otpušteni, osim ako im se ne odobri izuzeće, piše CNN.

Ova američka banka je u oktobru objavila svoj plan za nametanje novih pravila za vakcinisanje i sada postaje prva velika institucija na Vol stritu koja slijedi politiku nametanja vakcinacije.

Ovaj potez dolazi u trenutku kada se finansijska industrija bori s time kako sigurno vratiti radnike u kancelarije i vratiti se uobičajenom poslovanju s obzirom na to da se nova varijanta omikron nezaustavljivo širi, prenosi Blic.

Druge velike banke sa Vol strita, uključujući Goldman saks (GS), Morgan Stenli (MS) i Džej-Pi Morgan Čejs (JPM), rekle su nekim nevakcinisanim zaposlenima da rade od kuće, ali nijedna još nije otišla tako daleko da bi krenula u otpuštanja.

Dok je Sitigrup prva banka sa Vol strita koja sprovodi obveznu vakcinaciju, nekolicina drugih velikih američkih kompanija uvela je pravila “bez vakcine, bez posla”, uključujući Gugl i Junajted erlajns, sa različitim stepenima strogosti.

Sve je više zemalja koje na slične načine radnike primoravaju da se vakcinišu.

Prvo je iznenadila Italija koja je obavezala sve radnike u javnom i privatnom sektoru da imaju potvrdu o vakcinaciji, negativan test ili potvrdu da su preležali koronu. Potom su na listu, zbog sličnih odluka, dospjele i Slovenija, Francuska, Grčka, Njemačka, SAD…

Vlada Italije među prvima je usvojila jednu od najstrožih kovid mjera u svijetu, jer je obavezala sve radnike u javnom i privatnom sektoru da imaju potvrdu o vakcinaciji, negativan test ili potvrdu da su se nedavno oporavili od korona virusa.

U Italiji, koja je tokom prvog talasa pandemije bila izuzetno pogođena, vlasti su otišle i dalje, te će građani koji se ogluše o novi zakon biti primorani da plate kaznu od 600 do 1500 evra. Odluka je stupila na snagu 15. oktobra. 


  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Аутошоп магазин (Р)

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 12:40 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.