ATV

Kristina Fernandez

Zaglavio se metak: Potpredsjednica Argentine preživjela atentat - VIDEO

 • Izvor: B92
 • 02.09.2022. 08:11

Potpredsjednica Argentine Kristina Fernandez de Kiršner izbjegla je atentat nakon što se zaglavio metak u cijevi dok je muškarac držao pištolj uperen u nju.

Atentator je uhapšen.

Kristina Fernandes de Kiršner je pozdravljala pristalice ispred svoje kuće kada je muškarac izašao iz gomile i uperio joj pištolj u lice.

Predsjednik Argentine Alberto Fernandez rekao je da je pištolj bio napunjen sa pet metaka, ali da se metak zaglavio u cijevi kada je atentator pritisnuo okidač.

Osumnjičenog je argentinska zvanična novinska agencija Telam identifikovala kao brazilskog državljanina Fernanda Andresa Zabaka. Njega je privela argentinska federalna policija.

Pokušaj atentata se dogodio tokom mitinga njenih pristalica.

Mitinzi se održavaju ispred njene kuće već nekoliko dana, kao odgovor na suđenje koje je u toku u kojem je optužena za korupciju.

Portparol policije izjavio je da je oružje nađeno nekoliko metara od mjesta incidenta.

Ministar ekonomije Serhio Masa nazvao je incident "pokušajem atentata".

"Kada mržnja i nasilje prevladaju nad debatom, društva su uništena i nastaju situacije poput ovih: pokušan je atentat", naveo je Masa na Twitteru.

Kristina Fernandez de Kiršner je bila predsjednica Argentine od 2007. do 2015. godine, prije nego što je preuzela dužnost potpredsjednika 2019. godine.

Ministar ekonomije Serhio Masa nazvao je incident "pokušajem ubistva".

"Kada mržnja i nasilje prevladaju nad dijalogom, društva su uništena i nastaju situacije poput ove: pokušaj atentata", napisao je on na Twitteru.

Šefovi država i politički saveznici iz cijelog regiona, uključujući predsjednika Čilea Gabrijela Borića, Venecuele Nikolasa Madura, Perua Pedra Kastilja i brazilskog predsjedničkog kandidata Luiza Inasija Lulu da Silvu, osudili su napad u porukama na Twitteru, izražavajući solidarnost sa argentinskom potpredsjednicom, prenosi "Reuters".

Kiršner se politikom bavi od sedamdesetih, a bila je udata za Nestora Kišnera, pokojnog argentinskog predsjednika.

Kao njegova udovica naslijedila ga je na predsjedničkoj funkciji 2007. godine prethodno pobijedivši na predsjedničkim izborima.

Ova 69-godišnjakinja je optužena za više prevara države i umiješanost u preusmjeravanje javnih sredstava dok je bila predsjednica između 2007. i 2015. godine, zbog čega bi mogla da se suoči sa 12-godišnjom kaznom i mogućom zabranom vršenja javnih funkcija, navodi britanska agencija.

Tagovi:
 • 19:55 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.

 • 20:00 Serija: Igra sudbine (12+)

  Četvrta sezona svima dobro poznate domaće serije 'Igra sudbine'.

 • 21:00 Serija: Istine i laži (12+)

  Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

 • 21:45 Serija: Merdokove misterije (12+)

  Priča je smeštena u Toronto 1895. godine i istražuje zanimljiv svet Vilijama Merdoka, zgodnog mladog detektiva, koji koristi radikalne forenzičke metode poput skupljanja otisaka prstiju kako bi rešio neke od najjezivijih zločina u gradu. Iako mu se kolege podsemavaju zbog njegovog radikalnog pristupa i izložen je skepticizmu svog šefa inspektora Brekenrejda , Merdok je često jedini koji može da reši slučajeve.

 • 22:30 Tema dana

  Informativna emisija u kojoj sa relevantim sagovornicima i stručnjacima iz svih društveno-političkih oblasti razgovaramo o aktuelnim temama, događajima i ličnostima, iznoseći različite uvide i stavove, analize i komentare aktuelnosti iz zemlje i regiona.

 • 22:40 Serija: Red Rok (12+)

  Kriminalistička serija smještena u izmišljeni primorski gradić Red Rok blizu Dablina, donosi zaplete vezane za ubistva i međusobne odnose ljudi.