Portparol Ministarstva inostranih poslova Rusije

Zaharova: Za NATO varvarstvo nad Jugoslavijom niko nije odgovarao

  • Извор: Sputnjik
  • 23.03.2023. 11:39

Prije 24 godine SAD i njihovi saveznici varvarski su bombardovali suverenu SR Jugoslaviju, a da niko nije odgovarao za očigledne zločine, rekla je portparol Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

Zaharova je istakla da su pod ciničnim izgovorom humanitarne intervencije 78 dana avijacija i flota NATO-a bombardovali gradove, uništavali civilnu infrastrukturu, stambene kvartove, bolnice, škole, mostove, putnički transport, kolone izbjeglica.

"Sutra u Rusiji, pa i u cijelom svijetu, svi koji znaju istoriju i ko izvlači pravilne zaključke, sjetiće se tragičnog datuma 24. marta 1999. godine, kada je počela agresija NATO-a koja je donijela mnogo tuge, stradanja srpskom narodu, a samoj Alijansi sramotu ratnih zločina koji se ne mogu oprati", rekla je Zaharova.

Ona je navela da su NATO snage ispalile više od 2.000 raketa, bačeno je 14.000 bombi i druge municije, između ostalog, koja sadrži osiromašeni uranijum, onaj isti koji Velika Britanija smatra svojim standardom, prenosi "Sputnjik".

Zaharova je podsjetila da je taj osiromašeni uranijum, koji je bio bačen na tadašnju SR Jugoslaviju, zarazio veliku teritoriju, doveo do velikog rasta broja oboljelih među stanovništvom, pa i među stranim vojnicima na KiM.

"Takozvani zapadni mirotvorci nisu nikoga štedjeli, od njihovih ruku poginulo je na stotine pripadnika snaga bezbjednosti, više od 2.000 civila, uključujući 88 djece", istakla je Zaharova.

Ona je naglasila da jedina ocjena ovdje može biti da je izvršen akt agresije, pogaženi principi međunarodnog prava, proglašeno bezakonje zakonom.

"Pritom, kada i gdje treba upotrebiti silu samo Vašington može da odluči. On pretenduje na ulogu najviše instance suprotno svim zakonskim i moralnim osnovama, osim drskosti, grubosti i apsolutne nekažnjivosti", istakla je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Ipak, kako tvrdi Zaharova, Zapad još nije u potpunosti shvatio sve posljedice ove agresije po međunarodnu i evropsku arhitekturu bezbjednosti.

"Tamo su ubijeđeni (ili se bar prave) da su se tokom NATO agresije na Srbiju borili za slobodu i demokratiju, pokušavajući da učine uslugu čovječanstvu, a zapravo su doveli do velikog broja ljudskih žrtava i masovnog uništenja, za koje još niko nije odgovarao. Niko nije odgovarao za očigledne zločine", dodala je Zaharova.

Sutra se navršavaju 24 godine od početka agresije NATO-a na SR Jugoslaviju u kojoj je tokom 78 dana bombardovanja ubijeno 2.500 ljudi, među kojima najmanje 79 djece, dok je upotreba zabranjene municije sa osiromašenim uranijumom izazvala teške posljedice po zdravlje stanovništva, a cijela zemlja pretrpjela strašna razaranja