Marija Zaharova

"Zapad je svjesno uništavao postojeći sistem bezbjednosti u svijetu"

  • Извор: СРНА
  • 22.02.2023. 09:41

Zapad je svjesno, hladnokrvno i cinično počeo da uništava postojeći globalni bezbjednosni sistem, a ne Moskva, izjavila je danas portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Komentarišući međunarodnu reakciju na suspenziju ruskog učešća u Sporazumu o smanjenju strateškog naoružanja Novi START, Zaharova je navela da nije Moskva uništila pravičan međunarodni bezbjednosni sistem, već da to čini Zapad jer je taj sistem predviđao jednakost, ravnotežu interesa i reciprocitet u nizu oblasti.

Ona je ocijenila da se Zapad osjećao "poniženim" jer je bio isti svima i imao obaveze prema Rusiji prema postojećem globalnom bezbjednosnom sistemu.

Zaharova je rekla da su zapadne zemlje odlučile da unište sve što bi moglo da ugrozi njihovu izuzetnost, te dodala da je Zapad, osim toga, imao želju da kontroliše sve i svakoga, u pokušaju da pobjegne od svih obaveza.

"Zbog toga su uništili sistem. Uništavaju ga i sada, pa je očigledno da je predsjednik juče govorio o tome da smo mi preduzeli korake da osiguramo našu bezbjednost", pojansila je Zaharova za "Radio Sputnjik".

Ruski predsjednik Vladimir Putin saopštio je juče da Rusija suspenduje svoje učešće u Novom START-u, ali je dodao da se ta zemlja ne povlači u potpunosti iz sporazuma. Nekoliko zemalja pozvalo je Moskvu da preispita svoju odluku.

Sporazum Rusije i SAD stupio je na snagu 5. februara 2011. i bio je osmišljen da ograniči broj strateškog ofanzivnog naoružanja koje posjeduju Moskva i Vašington.

Тагови:
  • 22:00 Филм

    ''''Филм

  • 00:10 Ноћни програм

    Ноћни програм